20 Νοεμβρίου 2015

Η γκάφα (ή τουλάχιστον έτσι λέμε) του Τσίπρα, στην Άγκυρα

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Τουρκάλα δημοσιογράφος ρωτάει τον Τσίπρα, στην Άγκυρα, για τα «παγωμένα» κεφάλαια της διαπραγμάτευσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Κι εκείνος απαντά: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις».

Πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι η Λευκωσία δηλώνει παντού και με ιδιαίτερη έμφαση πως αν η Τουρκία δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε μέλος της Ε.Ε., δεν πρόκειται αυτά τα κεφάλαια να ανοίξουν ποτέ! Επόμενο ήταν, λοιπόν, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού να εκφράσει τη δυσφορία της.

Εν τω μεταξύ, από το Μαξίμου προσπαθούν να διαψεύσουν και πάλι όσα ειπώθηκαν μπροστά σε δημοσιογράφους και κάμερες, προκαλώντας κωμικοτραγικά συναισθήματα σε πολλούς διπλωματικού κύκλους. Ακολουθούν την ίδια αμοραλιστική τακτική, λέγοντας ανοιχτά ψέματα!

Τι συμβαίνει πραγματικά με τον Τσίπρα στο εξωτερικό; Ό,τι συμβαίνει και στο εσωτερικό. Επικρατεί μια χαλαρή διάθεση προετοιμασίας για κάθε διπλωματική συνάντηση, χωρίς ο ίδιος να αισθάνεται ιδιαίτερη ανάγκη να ανταποκριθεί στους κανόνες μιας σταθερής πολιτικής. Δεν κάνει καν τον κόπο να συνεννοηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, που, στο κάτω κάτω, λόγω «έννομου συμφέροντος», διαμορφώνει την κοινή εξωτερική μας πολιτικής στο Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει να συμπεριφέρεται σαν μαθητευόμενος χαριτωμένος ηγέτης που απολαμβάνει μία εξωγενή άνωθεν προστασία, χωρίς ευθύνες και υποχρεώσεις. Σαν να ξέρει πως ό,τι και να γίνει, ουδεμία ευθύνη έχει και αν ποτέ έρθουν τα δύσκολα, θα κάνει μερικά τηλέφωνα για να ζητήσει τη βοήθεια του «πλούσιου θείου»! Τα ίδια έκανε και στις «διαπραγματεύσεις» του μνημονίου για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που άλλοι την σχεδίασαν, άλλοι την έκλεισαν και στο τέλος άλλοι την επέβαλαν…

Δυστυχώς, η χώρα πορεύεται σαν βάρκα χωρίς μηχανή, σε ήσυχο πέλαγος. Έτσι και πιάσει δυνατός αέρας, δεν ξέρω ποιο από τα κοντινότερα πλοία θα θελήσει να μας τραβήξει στη ρότα του. Και κυρίως με τι ανταλλάγματα…

http://www.liberal.gr/arthro/21654/imerologia/andreas-zampoukas/i-gkafa-tou-tsipra-stin-agkura.html