23 Νοεμβρίου 2015

Δύο χρόνια φυλακή για το λαμόγιο του Σουφλιά, τον «Σωτηράκη»

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο διευθυντής του –πρώην– υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Σωτήρης Μπρασ@@@@, ο επονομαζόμενος και «Σωτηράκης» των δημοσίων έργων, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών να τον κρίνει ένοχο για νόθευση εγγράφου και ψευδείς βεβαιώσεις.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε στον επίορκο κρατικό λειτουργό την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης. Το «Π» αποκαλύπτει τις αποφάσεις των ελεγκτικών οργάνων, αλλά και τις καταθέσεις-φωτιά που έκαψαν τον πρώην διευθυντή του υπουργείου, ο οποίος λάμβανε τις μίζες με το… ταχυδρομείο.

Ο Σ.Μ. υπήρξε παιδί του «κομματικού σωλήνα» –διατελώντας επί χρόνια δίπλα σε μεγάλο «τζάκι» της πολιτικής–, συνδικαλιστής αλλά και γενικός διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης και Λοιπών Έργων του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Στην τελευταία του θέση είχε ως αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, την εξέταση αιτήσεων για μηχανήματα έργων σε όλη την Ελλάδα. Δεχόταν δεκάδες φακέλους και η εντολή που είχε δώσει στις δύο υπαλλήλους που ήταν επιφορτισμένες με την παραλαβή της αλληλογραφίας από τους κούριερ ήταν ρητή: «Θα μου παραδίδετε τους φακέλους κλειστούς».

Οι καταθέσεις που τον «έκαψαν»

Μερικές φορές, οι δύο υπάλληλοι παρέβαιναν την εντολή του προϊσταμένου τους, λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου, και άνοιγαν τους φακέλους, για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Μέσα σε έναν από αυτούς, εκτός από τη σχετική αίτηση, υπήρχαν και χαρτονομίσματα των 100, 200 αλλά και 500 ευρώ. «Σε μία περίπτωση άνοιξε παρουσία μου η κυρία… ένα πακέτο που τους είχε έρθει με κούριερ και περιείχε περίπου 10 φακέλους και έγραφε πάνω υπόψη κ. Μ… και διαπίστωσα ότι, εκτός από τα έγγραφα, περιείχε και χρήματα, περίπου 800 με 1.000 ευρώ. Η συνάδελφός μου ξαναέβαλε τα χρήματα μέσα, έκλεισε όπως όπως το πακέτο και το άφησε στο γραφείο του κ. Μ…, ο οποίος απουσίαζε. Το επόμενο πρωί που επέστρεψα στο γραφείο, βρήκα τους φακέλους χρεωμένους, προκειμένου να τους πρωτοκολλήσουμε, και φυσικά χωρίς τα χρήματα. Έκτοτε, δεν ξανανοίξαμε φακέλους, για να μην ξαναέρθουμε σε δύσκολη θέση», κατέθεσε χαρακτηριστικά η υπάλληλος στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, σε έρευνα που ξεκίνησε το 2010. Τότε λύθηκαν πολλές απορίες, όπως πώς ο Σ.Μ. κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ, από το πατρικό του διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής, να αγοράσει μεζονέτα 450 τ.μ. στη Βούλα, αλλά και αυτοκίνητο μάρκας Jaguar, αξίας άνω των 50.000 ευρώ.

Πήγαινε και ο ίδιος τις… μίζες στο γραφείο

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο διευθυντής του υπουργείου μετέφερε ακόμη και ο ίδιος φακέλους στο γραφείο του! «Για τέσσερις περίπου εβδομάδες αφότου είχε μετεγκατασταθεί στο νέο του γραφείο στο κτήριο της ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ, ερχόταν στην υπηρεσία μας με συχνότητα δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και έφερνε τσάντες με φακέλους, περίπου 10 τη φορά», κατέθεσε η συνεργάτιδα του διευθυντή, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι φάκελοι είχαν σταλεί από υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Κιλκίς. Ο τελευταίος φέρεται να υπέγραψε περισσότερες από 420 πλαστές εγκρίσεις για άδειες ακατάλληλων έως και επικίνδυνων μηχανημάτων έργου, όπως εκσκαφείς και γερανούς, ενώ σε 77 φακέλους δεν βρέθηκε αντίγραφο της απόφασης της έγκρισης τύπου.

Στο πόρισμά του, ο ΓΕΔΔ κ. Ρακιντζής κατηγόρησε τον διευθυντή του υπουργείου για παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων, απιστία περί την υπηρεσία, αντιποίηση αρχής, παθητική δωροδοκία, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς και για τρία πλημμελήματα, ενώ στο κύκλωμα εμπλέκονταν και άλλοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης. Με απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα, τέθηκαν σε αργία τέσσερις από τους συνολικά επτά κατηγορούμενους υπαλλήλους.

Η ποινή

Το 2013 εξετάστηκε το ποινικό μέρος της υπόθεσης και μόλις πριν από λίγες ημέρες καθαρογράφτηκε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή, ενώ άσκησε έφεση. Βαρύς, όμως, ήταν και ο πέλεκυς των πειθαρχικών οργάνων. Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης. Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του διευθυντή στο κύκλωμα της μίζας με τις άδειες των μηχανημάτων, δηλαδή ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Κιλκίς, έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι ετών για ψευδή βεβαίωση μετά χρήσεως και κατά συρροή, πλαστογραφία μετά χρήσεως και κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος. Ωστόσο, δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς άσκησε έφεση, ενώ κλήθηκε να πληρώσει χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ.

Το πόθεν… αίσχος με το 1,5 εκατ. ευρώ

Ανοιχτή παραμένει για τον πρώην διευθυντή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ η υπόθεση του πόθεν έσχες του, στο οποίο εντοπίστηκε ποσό ύψους 959.693,34 ευρώ, το οποίο δεν αιτιολογείται, ενώ διατηρούνται επιφυλάξεις για ποσά συνολικού ύψους 335.744,49 ευρώ. Ειδικότερα, από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Σ.Μ. την περίοδο 2000-2009 εντοπίστηκε 1.475.891,95 ευρώ. Από το ποσό αυτό, καταθέσεις ύψους 785.399,91 ευρώ δεν δικαιολογούνται, καθώς «οι ισχυρισμοί του υπαλλήλου δεν θεωρούνται επαρκείς και, κατά συνέπεια, η προέλευσή τους κρίνεται ως μη αιτιολογημένη». Από το ποσό αυτό αφαιρούνται 46.867,79 ευρώ, που δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν, αλλά από τα προσκομισθέντα στοιχεία προκύπτει ότι είναι αμοιβές του υπαλλήλου από επιτροπές, συμβούλια και υπερωρίες.

Ακόμη, εντοπίστηκαν καταθέσεις ποσού ύψους 335.744,49 ευρώ, για τις οποίες «δεν κατατέθηκαν επαρκή στοιχεία και, ως εκ τούτου, διατηρείται επιφύλαξη ως προς την προέλευσή τους». Επίσης, από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές «προέκυψαν πλεονάζουσες καταθέσεις, κατόπιν συμψηφισμού με τις αναλήψεις, χρηματικών ποσών ύψους 133.120,13 ευρώ. Οι ισχυρισμοί του υπαλλήλου δεν θεωρούνται επαρκείς και η προέλευσή τους κρίνεται ως μη αιτιολογημένη». Επιπροσθέτως, από τα υποβληθέντα με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2001 παραστατικά, «εντοπίστηκε ποσό 88.041,09 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε για αγορά μετοχών και το οποίο δεν αιτιολογήθηκε».

Του Γιάννη Ελευθερίου
* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21/11/2015.