13 Νοεμβρίου 2015

Με την Περιστέρη τα «έβαλε» ο Ψωμιάδης: «Εγώ χρηματοδότησα πρώτος την ανασκαφή στην Αμφίπολη»

Επιστολή στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη απέστειλε ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης απαντά σε πρόσφατες δηλώσεις της κ. Περιστέρη, υπερασπιζόμενος το....
έργο της διοίκησης του στην ΠΚΜ σχετικά με τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στην Αμφίπολη και τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης της αλήθειας. «Είναι γνωστό πως δέχτηκα και δέχομαι πολλά χτυπήματα. Σε θέματα, όμως, που αφορούν την παραγωγή έργου της Διοίκησης μας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και μετέπειτα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν πρόκειται να σιωπήσω, δε θα δεχτώ την αδικία, θα το υπερασπιστώ και θα το προστατέψω», δήλωσε.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμη κ. Περιστέρη,

Γνωρίζετε πως σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα το σπουδαίο αρχαιολογικό έργο που έχετε φέρει σε πέρας με τους συνεργάτες σας στην Αμφίπολη, καθιστώντας τη επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Οφείλω, όμως, να ομολογήσω πως μου προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός πως για μία –ακόμη- φορά φαίνεται πως ξεχνάτε ποιοι ήταν αυτοί που έβαλαν «πλάτες» για να προχωρήσουν οι εργασίες στον Τύμβο. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη παρουσία σας στην ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιου Προέδρου της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα στις Σέρρες, δηλώσατε πως «ήταν ο πρώτος που πίστεψε στη σπουδαιότητα της αρχαιολογικής ανασκαφής και ο πρώτος που τη χρηματοδότησε».
Είναι σαφές πως ο Απόστολος στήριξε και στηρίζει την προσπάθεια σας από την πρώτη στιγμή. Πλην όμως, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να σας υπενθυμίσω πως στις 25 Νοεμβρίου 2011 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτούσαμε με το ποσό των 80.000 ευρώ τις εργασίες για την ανασκαφή του τύμβου. Η σύμβαση φέρει τις υπογραφές του τότε αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Νομίζω πως είναι άδικο να διαγράφετε το έργο και την προσφορά της τότε δικής μας διοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τη στιγμή που πρώτοι εκτιμήσαμε τη σπουδαιότητα των ανασκαφών, όταν πολλοί τις είχαν απαξιώσει.
Περιμένω από εσάς να αναγνωρίσετε –έστω- τη συμβολή μας, η οποία ήταν καταλυτική για τη συνέχιση των εργασιών και να προχωρήσετε σε δημόσια αποκατάσταση της αλήθειας. Η κοντή μνήμη είναι κακός σύμβουλος.

http://www.seleo.gr/koinwnia/parapolitika/194114-me-tin-peristeri-ta-evale-o-psomiadis-ego-xrimatodotisa-protos-tin-anaskafi-stin-amfipoli