24 Νοεμβρίου 2015

ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ... ΕΤΣΙ ΓΙΔΙ; Σε ιδιωτικά χέρια η πλειοψηφία των μετόχων των τραπεζών

Με την ανακεφαλαιοποίηση τα ποσοστά του ΤΧΣ μειώνονται δραστικά... το ΤΧΣ είναι το κράτος για να καταλάβουν και τα γίδια!

Στην ολική επιστροφή των συστημικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια οδηγεί η Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση καθώς για πρώτη φορά μετά την μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση του 2013 σε όλες τις τράπεζες η πλειοψηφία επανέρχεται σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Eurobank περιορίζεται στο 2,7% (από 35%), στην Alpha Bank στο 11% (από 66%), στην Τράπεζα Πειραιώς στο 26% (από 66,9%) και στην Εθνική Τράπεζα στο 35% (από 52%). Το ακανθώδες ζήτημα της παρουσίας του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο και του ελέγχου του Δημοσίου, που στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις αποτέλεσε ζήτημα κομματικών αντεγκλήσεων, αυτή τη φορά λύνεται καθαρά υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέου μνημονίου που συμφώνησαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Ε.Ε. τον περασμένο Αύγουστο.

Ετσι το Δημόσιο, μετά την ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης, θα περιοριστεί σε μέτοχο μειοψηφίας και η τρόικα θα επιτύχει αυτό που επιδίωκε σταθερά από το 2013: τη γρήγορη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2013, το Δημόσιο για κάθε ευρώ που είχε τοποθετήσει σε τράπεζες είχε λάβει κοινές μετοχές αποκτώντας άνω του 70% των μετοχών σε όλες τις τράπεζες. Ωστόσο όσες είχαν εξασφαλίσει ιδιωτική συμμετοχή, είχαν το δικαίωμα να επαναγοράζουν τις μετοχές του κράτους σε συγκεκριμένες περιόδους και σε τιμή υψηλότερη της τιμής με την οποία είχε τοποθετηθεί το κράτος.

Με τα μειοψηφικά ποσοστά μετοχών των τραπεζών που θα μείνουν στον έλεγχο του ΤΧΣ το Δημόσιο ελπίζει σε μελλοντική άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών, ώστε να ανακτήσει ένα (πολύ) μικρό μέρος των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε το 2013 στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33 δισ. ευρώ και το Δημόσιο ανακτούσε το σύνολο των κεφαλαίων που είχε τοποθετήσει. Ωστόσο η χώρα εισήλθε (για άλλη μια φορά) σε περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, πραγματοποιήθηκαν νέες πρόωρες εκλογές (Ιανουάριος 2015) και ακολούθησε μια πολύμηνη «διαπραγμάτευση» της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε. που λίγο έλειψε να οδηγήσει στον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Η πολύμηνη αστάθεια οδήγησε στην κατάρρευση των καταθέσεων, την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την επιδείνωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκτροχιασμό της οικονομίας. Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών από τα 33 δισ. ευρώ κατέρρευσε στα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έγιναν σε τιμές που αντιστοιχούν σε αποτίμηση 1 δις. ευρώ