02 Νοεμβρίου 2015

Η συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων

Επιχείρηση απεγκλωβισμού της Νέας Δημοκρατίας από την εσωστρέφεια, που προκαλεί η μάχη της διαδοχής, στήνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, υπό τον υπαρκτό φόβο περαιτέρω εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος.
«Δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε απόντες από όσα δραματικά συμβαίνουν στην κοινωνία αυτή την περίοδο», σημειώνουν έμπειρα κομματικά στελέχη που προκρίνουν την ανάγκη αφενός να εξαντληθεί η αντιπολιτευτική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας έναντι των κυβερνητικών επιλογών και αφετέρου να πολιτικοποιηθεί η προεκλογική μάχη για την εκλογή νέου αρχηγού, με τρόπο που θα «αφορά τους πολίτες».

Αντίστροφη μέτρηση

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την 22α Νοεμβρίου, οπότε θα στηθούν οι «γαλάζιες» κάλπες, πολλά κοινοβουλευτικά και μη στελέχη ζητούν από τους υποψηφίους να επικεντρώνουν την εκστρατεία τους σε ζητήματα ουσίας που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας (Ασφαλιστικό, αναπτυξιακό σχέδιο κ.ά.) και επί των οποίων μπορεί να υπάρξει μία χρήσιμη και κρίσιμη ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ των διεκδικητών.

Τη λογική αυτή δείχνουν να συμμερίζονται, στα λόγια τουλάχιστον, όλοι οι υποψήφιοι. Ήδη, ο πρόεδρος του κόμματος, Βαγγ. Μεϊμαράκης, έστειλε μήνυμα ότι από εδώ και πέρα η συζήτηση πρέπει να είναι πολιτική και να λείψουν οι προσωπικές επιθέσεις, καθώς προέχει η ενότητα και «την επόμενη μέρα των εκλογών όλοι ΝΔ θα είμαστε». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αποφεύγει συστηματικά κάθε προσωπική αιχμή και περιορίζεται σε πολιτική κριτική απόψεων των συνυποψηφίων του,όσο και ο Αδ. Γεωργιάδης και εσχάτως ο Απ. Τζιτζικώστας.

Η αντιπολίτευση της ΝΔ

Άπαντες θεωρούν αναγκαίο να μην περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα αντιπολιτευτικά καθήκοντα της ΝΔ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση περνάει μαζικά νομοσχέδια, που θα δεσμεύσουν το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια. Ήδη, η κοινοβουλευτική ομάδα ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ιδίως με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ευθέως για το μεταναστευτικό-προσφυγικό και μιλά για μυστικές συμφωνίες, ώστε η Ελλάδα να γίνει «αποθήκη ψυχών». Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Β΄

Αθηνών Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος διαθέτει μακρά εμπειρία στα εξωτερικά ζητήματα, κατέθεσε, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μεϊμαράκη, επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της πρόσφατης συνόδου για το προσφυγικό.
Επίθεση στον Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, επίθεση εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση, με κοινή τους δήλωση, ο υπεύθυνος τομέα Τουρισμού της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας, ο υπεύθυνος τομέα Εθνικής Άμυνας,Γιάννης Κεφαλογιάννης, και ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Κυριαζίδης, οι οποίοι σημείωσαν ότι «η τραγική εικόνα του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία τις αποφάσεις της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αποτελεί όνειδος. Ένας πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών». Παράλληλα, άφησαν και αιχμές για τον κοινοτικό επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι η λύση είναι δημιουργία ‘‘hot spot’’ στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά, όπως είχε προτείνει.

«Δεν έχω κάνει συμφωνία με Σαμαρά», λέει ο Τζιτζικώστας

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της σε όσους πιστεύουν πως το κόμμα μπορεί να λύσει τα προβλήματα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος σημείωσε πως μετά από τις εκλογές και, σε περίπτωση που επικρατήσει, θα απευθυνθεί στους συνυποψήφιούς του για τη θέση των αντιπροέδρων.

Στη συνέντευξη τόνισε πως «ουδέποτε υπήρξε συμφωνία με κανέναν, ούτε με τον Σαμαρά» και συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτά τα λένε άνθρωποι που προσπαθούν να ανακόψουν τη δυναμική μου. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι εκτιμώ και εκτιμούσα την ιστορία και τα πεπραγμένα των πρώην πρωθυπουργών. […] Αυτό που είπα εγώ είναι ότι κάνουν κακό στο κόμμα αυτοί που λένε πως θα έβαζα τον κ. Σαμαρά κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο».

Τα λάθη της ΝΔ

Αφού σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι όταν την παρέλαβε, στάθηκε στα λάθη που, κατά τη γνώμη του, έκανε το κόμμα την περίοδο που βρέθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας. Όπως σημείωσε, «επηρεαστήκαμε από τον λαϊκισμό και δεν εξηγήσαμε στην κοινωνία τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε». Υποστήριξε, εξάλλου, πως είναι διαφορετικό το ότι η ΝΔ στήριξε τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία «και άλλο να ψηφίζουμε μέτρα που αποδεδειγμένα δεν οδηγούν πουθενά».

«Πρέπει να αλλάξουμε την παράταξή μας συθέμελα, τη νοοτροπία των προσώπων που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν και έδωσαν όσα έδωσαν και να κάνουμε τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς και μετά, όταν οι πολίτες δουν ότι αλλάξαμε, τότε θα μας εμπιστευτούν για να αλλάξουμε τη χώρα μας», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Της Έλλης Τριανταφύλλου
*Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 31/10/2015.