01 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ: Εκπλήξεις στην κούρσα διαδοχής... λέμε τώρα

«Στις τρεις εβδομάδες που απομένουν, θα δείτε πολλές εκπλήξεις σε σχέση με την κούρσα διαδοχής», υποστηρίζει έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός στο «Π» και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτές οι εκπλήξεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ποιος θα κερδίσει τελικά, αλλά και με το πώς θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες μεταξύ των μονομάχων».

Η αλήθεια είναι πως στο παρασκήνιο πολλά λέγονται και ακούγονται για την τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ. Από το να αποχωρήσει ένας ή ακόμα και δύο υποψήφιοι από την κούρσα για τον «γαλάζιο» θρόνο έως και τις νέες συμμαχίες που θα διαμορφωθούν και θα φέρουν τα πάνω κάτω στους συσχετισμούς. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η εκλογή να κριθεί από τον πρώτο γύρο, δηλαδή στις 22 Νοεμβρίου. Ήδη, στο επιτελείο Μεϊμαράκη κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στις κάλπες θα καταγράψει «αποτέλεσμα δύο ταχυτήτων». Από τη Θεσσαλία και πάνω μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά ποσοστά, αλλά από τη Θεσσαλία και κάτω θα πραγματοποιήσει χαμηλή πτήση, όπως τουλάχιστον αναφέρουν στενοί συνεργάτες του σημερινού πρόεδρου της ΝΔ.

Τι κρίνει την κούρσα

Αυτός, όμως, είναι και ο παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις, αφού αν ο περιφερειάρχης κρατήσει ποσοστά και στην υπόλοιπη χώρα, εκτός της Βόρειας Ελλάδας, τότε όλα παίζονται και ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα μπορεί να μείνει έως το τέλος διεκδικητής της ηγεσίας και βασικός αντίπαλος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Το κλίμα αυτό, πάντως, έχει αρχίσει να τροφοδοτεί μια συζήτηση για το ενδεχόμενο κάποιος από τους υποψηφίους να αποχωρήσει νωρίτερα από την κούρσα. Αναγκαστικά, τα βλέμματα στρέφονται τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και προς τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, πάντως, μέσα στην εβδομάδα προχώρησε σε συνεχόμενες παρεμβάσεις, όπου τόνιζε με κάθε τρόπο πως θα φτάσει έως το τέλος, ανεξάρτητα με την κατάταξη που θα έχει η υποψηφιότητά του, σε μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις και να

κλείσει κάθε σενάριο. «Εγώ θα είμαι οπωσδήποτε στην κάλπη της 22ας Νοεμβρίου όσες ψήφους και να πάρω», ενώ, παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν κατεβαίνω για να γίνω αντιπρόεδρος του Τζιτζικώστα, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξάλλου, μεταξύ των δύο ανδρών παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι εντυπώσεων, αφού, πέρα από το ποιος έχει την πραγματική στήριξη του Αντώνη Σαμαρά –ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν ασχολείται με τη διαδοχή–, στελέχη πάνε και έρχονται από το στρατόπεδο του πρώην υπουργού Υγείας σε αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο Κυριάκος το «κλειδί»

Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» των εξελίξεων, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιοι επιμένουν πως ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα το επόμενο δεκαήμερο για να καθορίσει τη μετέπειτα στάση του. Δηλαδή, το αν θα μείνει στην κούρσα ή θα αποχωρήσει και θα πάρει το μέρος ενός άλλου συνυποψηφίου του.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η λογική λέει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνταχθεί με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Αυτό σημαίνει σε εσωκομματικό επίπεδο πως «καραμανλικοί», «μητσοτακικοί» και «μπακογιαννικοί» θα βρεθούν στο πλευρό του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, απέναντι από τον Απόστολο Τζιτζικώστα που θα έχει τη στήριξη –πλήρη ή όχι– του Αντώνη Σαμαρά, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει στο τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης. Με λίγα λόγια, η εσωκομματική μάχη θα έχει, πλέον, ονοματεπώνυμο: «καραμανλικοί» και «μητσοτακικοί» απέναντι στους «σαμαρικούς», με φόντο τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ.

Τα δεδομένα ανατρέπονται

Εξάλλου, δεν θα είναι η πρώτη φορά που λίγο πριν από την τελική ευθεία διαμορφώνονται νέες συμμαχίες και τα δεδομένα ανατρέπονται. Και το 2009, δύο εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, ο τότε υποψήφιος αρχηγός για την ηγεσία της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος αποσύρθηκε από την κούρσα και στήριξε με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα του μετέπειτα αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ανταμείφθηκε με τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ είχε λόγο στα νεοδημοκρατικά πράγματα. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ, εφόσον βέβαια αποσυρθεί και βρεθεί στο πλευρό του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ θα έχει όλο τον χρόνο μπροστά του για μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία της ΝΔ.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και στην Ντόρα Μπακογιάννη, εκτός του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, για την «υπόγεια συμφωνία» για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «δεν προάγεται η ενότητα με τέτοιου είδους συζητήσεις. Δεν είναι δυνατόν τις όποιες εσωτερικές διαφωνίες και τους κακούς, ενδεχομένως, χειρισμούς να τους χρησιμοποιούμε στη δημόσια αντιπαράθεση». Και συμπλήρωσε πως «υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα με οποιονδήποτε υποψήφιο δεν μπορεί να είναι βουλευτής την άλλη μέρα», φωτογραφίζοντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ώρα, όμως, που στο «γαλάζιο» παρασκήνιο συζητούνται όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι θα φτάσει έως το τέλος και ψηφοδέλτιο στις 22 Νοεμβρίου θα έχει το όνομά του, διαψεύδοντας τις όποιες Κασσάνδρες. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίζεται σίγουρος πως θα είναι στον δεύτερο γύρο, διεκδικώντας με αξιώσεις την προεδρία.

«Εγώ δεν έχω “πλάτες”…»

Από την άλλη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει εικόνα των όσων συμβαίνουν στη «γαλάζια» σκακιέρα, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η υποψηφιότητά του δεν έχει «πλάτες». Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να στείλει διπλό μήνυμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Αφενός ότι πίσω του δεν κρύβεται κανένας, εννοώντας σαφώς τον Αντώνη Σαμαρά και εξ ου και οι συνεχείς αποστάσεις που παίρνει –τουλάχιστον δημοσίως– από τον πρώην πρωθυπουργό και αφετέρου να μεταφέρει τις όποιες υπόγειες συμφωνίες μπορεί να γίνονται στα απέναντι στρατόπεδα, αυτά των συνυποψηφίων του.

Παρασκηνιακές επαφές

Το σίγουρο είναι ότι, όσο πλησιάζουμε στις εσωκομματικές κάλπες, οι συζητήσεις, οι επαφές και οι μυστικές διαβουλεύσεις θα κλιμακώνονται με απώτερο στόχο πάντα τον «γαλάζιο» θρόνο. Αν, όμως, πράγματι υπάρξουν αποχωρήσεις από την κούρσα, αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειαστεί δεύτερος, όπου εκεί θα βγουν για τα καλά τα μαχαίρια και ο «γαλάζιος» εμφύλιος θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα που μπορεί –υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις– να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της κεντροδεξιάς παράταξης. Κάτι που όλοι απεύχονται, τουλάχιστον στα λόγια.Εξάλλου, πρόκειται για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια θέση που οδηγεί –αργά ή γρήγορα– σε κάθε ενδεχόμενο στην πρωθυπουργία της χώρας και τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι την επομένη των εσωκομματικών εκλογών η ΝΔ θα βγει πιο ενισχυμένη από τη διαδικασία και θα οδηγηθεί συντονισμένη υπό τον νέο αρχηγό.

Του Γιώργου Σιαδήμα
Από την έντυπη έκδοση της  εφημερίδας «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε 31/10