Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Μυτιλήνη θα συζητηθούν πολύ. Όχι μόνο γιατί εν τη ρύμη του λόγου είπε ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι δυο διαφορετικά νησιά αλλά γιατί "άδειασε" τη νεολαία του κόμματός του για το θέμα του φράχτη στον Έβρο.
Ο κ. Τσίπρας ο οποίος μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 ζητούσε τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του να "πέσει" ο φράχτης σήμερα δήλωσε:
«Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι έγινε μάρτυρας της άφιξης άλλης μιας βάρκας με πρόσφυγες και πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν τι είναι η "αυτοσχέδια σαμπρέλα" στην οποία αναφέρθηκε...
Τόνισε χαρακτηριστικά:
«Είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Σήμερα, ευτυχώς, η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι με μία απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Ρωτάτε πώς θα σταματήσει. Κατ αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών. Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο. Και βεβαίως εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων, στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου».