22 Νοεμβρίου 2015

Με... γαλλικά απάντησε ο Μεϊμαράκης όταν ο Κυριάκος του ζήτησε να παραιτηθεί

Το άγνωστο τηλεφώνημα - Την παραίτηση Μεϊμαράκη ζήτησε και ο Τζιτζικώστας για «τα αδιανόητα πράγματα που προσέβαλαν την παράταξη» - Άδωνις: Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι θα διαλύσουν τη ΝΔ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, λίγες ώρες μετά την δήλωσή του με την οποία ζητούσε την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ.

Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος το οποίο, κατά πληροφορίες, έγινε στις 12 το μεσημέρι. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να παραιτηθεί όχι μόνο από μεταβατικός πρόεδρος αλλά και από υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος

Όταν ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ άκουσε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη εξερράγη καθώς, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πήρε και τόσο καλά τα όσα άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη συνοδεύθηκε και από «γαλλικά» σε έντονο ύφος.

Φιάσκο η διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία μετατράπηκε σε φιάσκο άνευ προηγουμένου και με άγνωστες περαιτέρω συνέπειες για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές ματαιώθηκαν εξαιτίας ανυπέρβλητων τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό (on line) σύστημα ψηφοφορίας που δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει.

Τη ματαίωση της ψηφοφορίας αποφάσισε τρεις ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) και αφού προηγουμένως ο νυν πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε υποβάλει αίτημα αναβολής, προειδοποιώντας με απόσυρση της υποψηφιότητάς του εφόσον λαμβανόταν απόφαση για έναρξη της ψηφοφορίας με χειρόγραφη διαδικασία.

Αν και στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Συγγρού «ενοχοποιείται» η ιδιωτική εταιρία η οποία ανέλαβε την οργάνωση της ψηφοφορίας, τα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως και τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών επιρρίπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ευθυνών για το «φιάσκο» στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος προήδρευε και στην ΚΕΦΕ.

Ευθύνες, ωστόσο, καταλογίζονται από τους ανθυποψηφίους του και στον «μεταβατικό» πρόεδρο κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επικρίνεται ότι από τον Ιούλιο που είναι στο τιμόνι του κόμματος «δεν λειτούργησε ως πρόεδρος αλλά ως υποψήφιος που το μόνο για τι οποίο ενδιαφερόταν ήταν να χρησιμοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό για την εκλογή του».

Από το επιτελείο του νυν προέδρου, ωστόσο, απαντούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα προβλήματα που δημιουργούσε η παρουσία του κ. Παπαμιμίκου και είχαν ζητήσει την αντικατάστασή του, γεγονός που τώρα ζητείται και από τους άλλους υποψηφίους.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το γαϊτανάκι των ευθυνών, γεγονός είναι ότι η ματαίωση της ψηφοφορίας, που είναι ακόμη άγνωστο πότε θα διεξαχθεί, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και δοκιμάζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ούτως ή άλλως εύθραυστη ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Στα επιτελεία των υποψηφίων επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων, ενώ αποφεύγονται από όλες τις πλευρές εκτιμήσεις για το τι μέλει γενέσθαι και κυρίως αν και πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Ήδη, με ευθύ τρόπο οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κυριάκος Μητσοτάκης και με έμμεσο ο Άδωνις Γεωργιάδης εγείρουν ζήτημα παραίτησης και του κ. Μεϊμαράκη. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει μεταβατική πρόεδρος η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, κάτι που το απορρίπτουν ασυζητητί από το επιτελείο του νυν προέδρου.

Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα προτάθηκε να συναντηθούν οιτέσσερις υποψήφιοι το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού, ενώ ανάλογη πρόταση για συνάντηση είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο κ. Γεωργιάδης.