19 Νοεμβρίου 2015

Στέλλα Πάνου Νίκα: «Έφυγε» από τη ζωή η δασκάλα της Χειμάρρας

Φτωχότερη είναι από σήμερα η ελληνική Παιδεία στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, με το θάνατο της δασκάλας Στέλλας Πάνου Νίκα, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στα μικρά Ελληνόπουλα και στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην πολύπαθη περιοχή.

Πριν επαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας, το 2007, η αείμνηστη δασκάλα μάζευε τα παιδιά πίσω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και τα μάθαινε ελληνικά γράμματα και ιστορία, αλλά και τα τραγούδια και τις παραδόσεις της Ηπείρου, κρατώντας ψηλά το  εθνικό πατριωτικό φρόνημα.

Ήταν ουσιαστικά ένα σύγχρονο «κρυφό σχολειό», σε μια εποχή που, παρά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η Αλβανία δεν επέτρεπε τη λειτουργία ελληνικού σχολείου στην πόλη.

Το 2007 -έπειτα από 62 χρόνια  όταν άνοιξε τις πόρτες του και επίσημα το ελληνικό δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο- η Στέλλα Πάνου Νίκα διορίστηκε νηπιαγωγός και συνέχισε το λειτούργημά της. Το σχολείο σύντομα βρέθηκε πολύ μικρό για την τόσο μεγάλη προσέλευση των μαθητών της Χειμάρρας. Το νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε στο υπερώο του γειτονικού ναού των Αγίων Πάντων, όπου μέχρι πρότινος συνέχιζε αυτό που θεωρούσε καθήκον προς τα παιδιά της Χειμάρρας.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο σπίτι που διέμενε στο κάστρο της Χειμάρρας, το πατρικό της οικογένειάς της, είχε διανυκτερεύσει πριν από περίπου 2,5 αιώνες ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Παρασκευή στις 12:00 στο Αργυρόκαστρο, όπου είναι θαμμένος και ο σύζυγός της.

Παναγιώτης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ