21 Νοεμβρίου 2015

Συναγερμός στις Βρυξέλλες-Βρήκαν οπλοστάσιο στο Μόλενμπεκ-Κλειστό το μετρό-

Στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή βρίσκονται οι Βρυξέλλες από το πρωί του Σαββάτου, με το μετρό να κλείνει και ειδικές οδηγίες να δίνονται στους κατοίκους.
Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού για τις Βρυξέλλες στο 4, το βράδυ της Παρασκευής μετά από νέα αξιολόγηση, ενώ για την υπόλοιπη χώρα, το επίπεδο 3 παραμένει σε ισχύ.

Βέλγος πρωθυπουργός: Συναγερμός με βάση ακριβείς πληροφορίες
Η απόφαση για την αύξηση του συναγερμού τρομοκρατικής απειλής στις Βρυξέλλες ελήφθη με βάση ακριβείς πληροφορίες για τον κίνδυνο επίθεσης παρόμοια με εκείνες του Παρισιού, εξήγησε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ο φόβος ότι «αρκετά άτομα με όπλα και εκρηκτικά θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση, ενδεχομένως σε πολλά μέρη».

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε όμως τον κόσμο να μην ενδώσει στον πανικό και να παραμείνει ήρεμος. «Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», διαβεβαίωσε.

Υπουργός Εσωτερικών: Σοβαρή η κατάσταση
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας είχε παραδεχθεί πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά υπό έλεγχο. Πάντως, σύμφωνα με το Associated Press, η ζωή φαίνεται να συνεχίζεται κανονικά, με τη συνήθη κίνηση στους δρόμους, στους οποίους όμως υπάρχει ισχυρή παρουσία ένοπλων αστυνομικών και στρατιωτικών, που κάνουν περιπολίες.

Κλειστό το μετρό, οδηγίες στον κόσμο
Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού είναι πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, προληπτικά. Την ίδια ώρα, ποδοσφαιρικοί αγώνες έχουν αναβληθεί, όπως και συναυλίες, ενώ κάποιες γκαλερί και εμπορικά κέντρα έκλεισαν.

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού, ούτε διευκρίνισε μέχρι πότε θα είναι αυτός σε ισχύ. Οι κάτοικοι των Βρυξελλών πάντως συμβουλεύονται να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις ή όποια άλλα μέρη μπορεί να υπάρχουν μεγάλα πλήθη, από συναυλίες και αθλητικούς αγώνες, μέχρι τους σταθμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Βρήκαν οπλοστάσιο στο Μόλενμπεκ
Οι βελγικές αρχές εντόπισαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, με εκρηκτικά και χημικά μεταξύ άλλων, στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, εκεί όπου έχουν στραφεί οι έρευνες έπειτα από τις επιθέσεις στο Παρίσι καθώς σε αυτή την περιοχή οργανώθηκε το «χτύπημα» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μόνο γνωστό δράστη του μακελειού στο Παρίσι που κατάφερε να διαφύγει ζωντανός. Είναι ήδη γνωστό ότι κατάφερε να επιστρέψει στο Βέλγιο μετά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ενώ υπάρχουν αρκετές ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι εθεάθη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Συμβουλές από ΗΠΑ και Βρετανία
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Foreign Office ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία του για τους Βρετανούς που επισκέπτονται το Βέλγιο, προειδοποιώντας τους να αποφεύγουν τα πολυπληθή μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, μεγάλες εκδηλώσεις, ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αεροδρόμια.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην κυκλοφορήσουν στην πόλη και να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ αν πρέπει να βγουν έξω, να αποφύγουν τα μέρη στα οποία συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει να προσέχουν ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, τουριστικούς προορισμούς, θρησκευτικούς χώρους αλλά και εστιατόρια μεταξύ άλλων.


Φρούριο οι εγκαταστάσεις ύδρευσης στο Παρίσι -Μυστηριώδης κλοπή στολών για χημικά από νοσοκομείο

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις ύδρευσης στο Παρίσι υιοθέτησε η γαλλική κυβέρνηση, αφού και από τα χείλη του πρωθυπουργού της χώρας ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Η απόφαση για τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας έρχεται μετά από αναφορές για μία ανησυχητικά ανεξήγητη κλοπή προστατευτικών στολών για χημικά και βιολογικά υλικά, από κορυφαίο νοσοκομείο στο Παρίσι, σύμφωνα με την Telegraph.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι στο οπλοστάσιο που βρήκε η αστυνομία σε διαμέρισμα στο Μόλενμπεκ του Βελγίου- εκεί όπου σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις στο Παρίσι- ήταν και χημικά.

Η Eau de Paris, η κρατική επιχείρηση ύδρευσης του Παρισιού ήδη απαγόρευσε την πρόσβαση σε έξι σημαντικά σημεία, εξαιρώντας μόνο το βασικό προσωπικό, δηλαδή 8 άνδρες ασφαλείας που είναι διαπιστευμένοι από το υπουργείο Αμυνας και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σύμφωνα με την Le Parisien. “

Παράλληλα, υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού, όπου υπάρχει προστατευτικός φράχτης και ανιχνευτές για να σημάνει συναγερμός σε περίπτωση εισβολής. Επιπλέον, για να περιορίσει τον κίνδυνο μόλυνσης, η Eau de Paris αύξησε την ποσότητα του χλωρίου που προστίθεται στο νερό, σε πέντε σημεία. Το χλώριο, πέρα από το γεγονός ότι προστίθεται για λόγους υγείας, είναι και δείκτης για κάποια ανωμαλία στο νερό. Αν τα επίπεδα του χλωρίου πέσουν, τότε σημαίνει ότι υπάρχει βιολογική μόλυνση, ανέφερε η πρόεδρος της εταιρείας ύδρευσης του Παρισιού.

Ολα αυτά, τη στιγμή που μία δεκάδα προστατευτικές στολές, που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση επαφής με εξαιρετικά μολυσματικούς ιούς, όπως ο Εμπολα, ή με επικίνδυνα χημικά και βιολογικά προϊόντα, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από το νοσοκομείο Necker του Παρισιού. «Φτερά» έκαναν και περίπου η τριπλάσια ποσότητα προστατευτικών μποτών, όπως και γάντια και αντιβακτηριακές μάσκες.

Η εξαφάνιση αυτού του εξοπλισμού παρατηρήθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με το νοσοκομείο. Οπως προέκυψε αυτή την εβδομάδα, νοσοκομεία σε όλη τη Γαλλία έχουν εφοδιαστεί με το πιο ισχυρό αντίδοτο για σαρίν και άλλα χημικά αέρια, για πρώτη φορά.

Οπως ανέφερε άλλωστε ο Μανουέλ Βαλς την Παρασκευή, η χώρα δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα όταν πρόκειται για τρομοκράτες, ανάμεσά τους και τα χημικά και βιολογικά όπλα, χωρίς να κάνει όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Ιρακινές και Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει ότι το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αναπτύξει χημικά όπλα, δημιουργώντας παρακλάδι αφοσιωμένο στην έρευνα και τα πειράματα, με βοήθεια από επιστήμονες από το Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής.