22 Νοεμβρίου 2015

Σήμερα ψηφίζουμε έναν απ'αυτούς... βασικά δηλ. Άδωνι ;)

Άδωνις: Όσοι αισθάνονται μαζί μου δεξιοί, ελάτε να μετρηθούμε την Κυριακή

Αύριο θα φανεί αν τελικά θα πάει κόντρα στα προγνωστικά που τον φέρουν να τερματίζει στην τετάρτη θέση και αν τελικά η συγκρουσιακή ρητορική του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τους ψηφοφόρους της ΝΔ

Έφτασε η Κυριακή που θα δείξει αν τελικά ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πάει κόντρα στα προγνωστικά που τον φέρουν να τερματίζει στην τετάρτη θέση και αν τελικά η συγκρουσιακή ρητορική του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας-και κυρίως το κεντροδεξιό στο οποίο απευθύνεται. Βέβαια, λίγες  ώρες πριν οι κάλπες αναδείξουν τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ο ίδιος με τη στάση του έχει αποδομήσει την εικόνα του αουτσάιντερ.

Με τη ψήφο του στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου -στις 9 το πρωί της Κυριακής- ο 'Αδωνις Γεωργιάδης βάζει το τελευταίο λιθαράκι στην προεκλογική του μάχη, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα ακολούθησε μία σταθερή ρητορική με κεντρικό άξονα τη σκληρή κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα πόνταρε στο δεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν από τους υποψηφίους που τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του ενδεχόμενου συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει υπέρ της διεξαγωγής εκλογών. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του το Σάββατο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι πολύ προτιμότερες οι εκλογές "από το να χάσει η χώρα κι άλλο χρόνο". "Οι εκλογές θα είναι 20 μέρες. Η συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνεχόμενος χαμένος χρόνος", πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε δε ότι "εάν είμαι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να συγκυβερνήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ". "Κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προτιμάει να φορτώνει την Ελλάδα με φόρους για να μη μειώσει το κράτος, για να μην κάνει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να φύγει από την ύφεση στην οποία την ξαναοδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξει", είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε από τη αρχή συγκρουσιακή ρητορική και με το ζήτημα της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος. Μάλιστα, προσφάτως σχολίασε τη δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα περί «υποσυνόλων», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι εκφράζουν τα υποσύνολα της παράταξης. Εγώ εκφράζω το σύνολο γιατί είμαι κεντροδεξιός.

Παράλληλα, με κάλεσμα που απηύθυνε στους φίλους του στο κλειστό του Σπόρτινγκ, στην Κυψέλη, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες υπεραμύνθηκε εκ νέου το έργο  των κυβερνήσεων Σαμαρά και  εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ μίλησε για μια ΝΔ «χωρίς σύμπλεγμα απέναντι στην Αριστερά». Τόνισε δε ότι «ναι, είμαι δεξιός και όσοι αισθάνονται μαζί μου δεξιοί, ελάτε να μετρηθούμε την Κυριακή».

Βεβαίως, πανταχού παρούσα  σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου, αλλά και ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, η πρώην ευρωβουλευτής Νίκης Τζαβέλλα και ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά Γιώργος Μουρούτης.

Στο ευρύτερο σώμα των ψηφοφόρων της ΝΔ ποντάρει ο Τζιτζικώστας

Το επιτελείο του υποψήφιου προέδρου θεωρεί ότι εάν το κοινό που θα προσέλθει θα είναι ευρύ, τότε έχει ελπίδες να είναι πρώτος

Στο ευρύτερο σώμα των ψηφοφόρων της ΝΔ εναποθέτει τις ελπίδες του για την αυριανή μάχη της εκλογής προέδρου, ο νεότερος εκ των υποψηφίων Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα ψηφίσει το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Θεσσαλονίκη -στο Βελλίδειο-, και στην συνέχεια θα κατέβει στην Αθήνα από όπου και θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της διαδικασίας και τα αποτελέσματα που αναμένεται να αρχίσουν να βγαίνουν μετά τις 8.00 το βράδυ αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλοκές κατά την ψηφοφορία.

Το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα εκφράζει ανησυχίες όσον αφορά “την έμμεση αμφισβήτηση της διαδικασίας από ανθρώπους του Βαγγγέλη Μεϊμαράκη όπως ο Αλέξανδρος Κόκκαλης” και “εκφράζουν φόβους για το αν θα έχουν συνέχεια στην αυριανή διαδικασία ή και μετά το αποτέλεσμα”. Πάντως το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την έλλειψη φορτιστών για τα τάμπλετ με τα οποία θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική διαδικασία ήταν πραγματικό και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε λυθεί.

Όσον αφορά τα προγνωστικά το επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα παρότι έδινε έμφαση σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisis, που δείχνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να προηγείται, εν τούτοις λένε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έχουν περιορισμένη αξιοπιστία λόγω της ιδιαιτερότητας της αναμέτρησης και της δυσκολίας να σταθμιστεί αξιόπιστο δείγμα.

Από την στιγμή που δεν ξέρουν πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη. Πάντως θεωρούν ότι “ο κ. Τζιτζικώστας πήγε καλά στις περιοδείες που έκανε σε όλη την χώρα και στην συγκέντρωση της Αθήνας και όχι μόνο στην περιφέρειά του”. Θεωρούν ακόμη ότι εάν το κοινό που θα προσέλθει θα είναι ευρύ, τότε έχει ελπίδες να είναι πρώτος. Αν περιοριστεί μεταξύ των ψηφοφόρων των πρόσφατων εκλογών τότε θα είναι δεύτερος όχι όμως με μεγάλη διαφορά κάτι που όπως λένε τους δίνει ελπίδες για τον δεύτερο γύρο.

Φυσικά εξακολουθούν να ποντάρουν στο ότι ο κ. Τζιτζικώστας είναι νέος και δεν έχει πολιτική φθορά καθώς επίσης και ότι στις μετρήσεις που έχουν γίνει, με την όποια αξιοπιστία διαθέτουν, τον δείχνουν ως τον πιο αποτελεσματικό για να αντιμετωπίσει και να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι δε ένα επιχείρημα που αγγίζει τους νεοδημοκράτες που έχουν κουραστεί από τις συνεχείς ήττες.

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας ήταν ένα "πείραμα"

Με την ομιλία του από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο, ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενόψει των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει κανένα φορολογικό μέτρο, είπε ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μάχη ιδεών και όχι μάχη γενεών, και έστειλε μήνυμα ενότητας σημειώνοντας ότι την επόμενη των εκλογών όλοι θα είναι στρατιώτες του κόμματος ανεξάρτητα από το ποιος θα αναδειχθεί νικητής.

«Οφείλουμε ενωμένοι και δυνατοί να πάμε στις κάλπες και να είμαστε η δύναμη που θα κρατήσει τη χώρα ζωντανή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού εξέφρασε τη χαρά που βρίσκεται στο Ηράκλειο και κλείνει από εδώ την προεκλογική περίοδο, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τόνισε «ότι στέλνουν ένα μήνυμα ότι τελειώνουμε από την πρώτη Κυριακή». «Αύριο θα έχουμε πρόεδρο» σημείωσε.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα πολύ δύσκολη, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που λίγες εβδομάδες υστέρα από τις εκλογές υπάρχει μεγάλη αγωνία στους πολίτες καθώς και ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το πώς θα προχωρήσει η χώρα. «Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία ενωμένη και δυνατή να γυρίσει σελίδα και να είναι η αντίρροπη δύναμη που θα κρατήσει την ισορροπία στη Δημοκρατία της Ελλάδος» ανέφερε.

Η κυβέρνηση, είπε, έχει προχωρήσει σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα την οικονομία και τη χώρα. «Εμείς είχαμε προτείνει μια πορεία προς την ανάπτυξη και η κυβέρνηση προχωρεί σε μια πορεία προς τα ελλείμματα, με φόρους, περικοπές και ύφεση» συμπλήρωσε.

Ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πράγματι ανάπτυξη σ’ αυτή την περίοδο που περνάμε», διευκρινίζοντας ότι «θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να προχωρήσουμε στο θέμα με τα περιφερειακά αεροδρόμια, να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα, αφού είχαμε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πως μπορούσαμε να αξιοποιήσαμε τα χρήματα χωρίς τη δική μας συμμετοχή».

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγάλων επενδύσεων και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «φαίνεται πως ο Τσίπρας και η κυβέρνηση του όταν ακούνε επενδύσεις τούς πιάνει αλλεργία. Φαίνεται ότι δεν θέλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους παρισταμένους, επισήμανε: «Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι η ΝΔ τον Αύγουστο του 2015 δεν ψήφισε μέτρα και περικοπές, ψήφισε το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους. Το πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι είναι πολιτική της κυβέρνησης. Είναι κυβερνητική πρόταση η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση των φόρων, οι περικοπές των επιδομάτων, η φορολόγηση των αγροτών». Προσέθεσε πως δεν είναι προτάσεις της ΝΔ και «δεν τις έχουμε ψηφίσει για πιστεύουμε ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί» και ξεκαθάρισε ότι «η ΝΔ με πρόεδρο τον Μεϊμαράκη δεν θα ψηφίσει κανένα φορολογικό μέτρο».

Αφού υπενθύμισε, όπως είπε, τις μειώσεις συντελεστών από τη ΝΔ για την έκτακτη εισφορά, τον ειδικό φόρο πετρελαίου, την απόκρουση προτάσεων για 23% στην Παιδεία, αναφέρθηκε στο τι σχεδίαζε η τότε κυβέρνηση για ανακούφιση των πολιτών.

Συνεχίζοντας την επίθεση του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «ο κ. Τσίπρας τον Δεκέμβρη του 2014 ήταν στην αντίσταση, στο όχι σε όλα. Όχι στη Μέρκελ, όχι στον Ολάντ, όχι στους φόρους, στις περικοπές, όχι σε όλα. Τον Γενάρχη που έγινε πρωθυπουργός άρχισε να τα σκέφτεται το μήπως, ίσως, να δούμε, να εξετάσουμε και τους φόρους. Και από τον Σεπτέμβριο που ξανάγινε πρωθυπουργός, είπε με βαρύγδουπο ύφος αυτή τη φορά, εμείς θα κυβερνήσουμε, και από τότε λέει ναι σε όλα. Ένα όχι ακόμη και στα θέματα τα εθνικά δεν έχει πει και αυτό μας δημιουργεί ζήτημα, γιατί όσο επικίνδυνος ήταν όταν έλεγε όχι, χειρότερα επικίνδυνος είναι τώρα που λέει ναι σε όλα».

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, στην παιδεία και την υγεία και τόνισε ότι «έκπτωση στα εξωτερικά ζητήματα δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ».

Ακολούθως ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναδρομή σε ζητήματα εσωτερικά της ΝΔ μέχρι και την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εις γνώση μου πως πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές, πως το κόμμα ήταν σε παράλυση, ήταν οι δυο μήνες του καλοκαιριού που δεν μπορούσαμε να κινηθούμε, εις γνώση μου πως θα πήγαινε με λίστα και δεν υπήρχε το κίνητρο του σταυρού». Επειδή, συνέχισε «πάντα ήμουν στην πρώτη γραμμή, στα δύσκολα θεώρησα και έπρεπε να δεχθώ να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, διότι το κόμμα δεν έπρεπε να μείνει ακέφαλο και έπρεπε να οδηγηθούμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς στάσης και αποτελέσματος». «Το λέω αυτό», συμπλήρωσε, «ως απάντηση στο ότι ο Μεϊμαράκης δοκιμάστηκε» και πρόσθεσε πως ο Μεϊμαράκης μπήκε μπροστά για να προχωρήσει η ΝΔ και να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, υπενθυμίζοντας ότι προκήρυξε τις εκλογές για αρχηγό τον Αύγουστο και η Πολιτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι επειδή έρχονται οι εθνικές εκλογές, να μη γίνει η εκλογή αρχηγού και αυτή να γίνει την Άνοιξη. «Και να θυμίσω» υπογράμμισε «εκείνη την ώρα δεν ενδιαφερόταν κανείς άλλος για να κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της ΝΔ».

Επιπλέον, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο Τσίπρας ήταν «ένα πείραμα» και δεν μπορεί μόνος του να πάρει τις αποφάσεις, προσθέτοντας πως «καλό είναι και εμείς να μην κάνουμε πείραμα και να πάμε σε κάποιον έμπειρο που μπορεί να δώσει λύσεις».

Τέλος, κάλεσε όλους του Νεοδημοκράτες να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν για να δώσουν δυναμικά το νεοδημοκρατικό «παρών», λέγοντας ότι η «αυριανή γιορτή είναι δική μας».

Κυρ. Μητσοτάκης: Στασιμότητα ή ανανέωση το δίλημμα της αυριανής κάλπης

Έχω τις καλύτερες δυνατότητες να μπορώ να διευρύνω τη ΝΔ προς τα εκεί που πρέπει να διευρυνθεί - Μπορώ να εκπροσωπήσω πολύ καλύτερα τη χώρα στο εξωτερικό, είπε ο υποψήφιος γαλάζιος πρόεδρος

Σε μαζική προσέλευση καλεί μέλη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις σημερινές εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης που κατά την προεκλογική περίοδο πραγματοποίησε μια πολιτική εκστρατεία, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη χώρα και το κόμμα, ζητά από τη ΝΔ να πάρει «τις τύχες στα χέρια της και να μην αφήσει αυτή την εκλογή να είναι μια εκλογή των κομματικών μηχανισμών». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Λύκειο Κηφισιάς, στην οδό Λεβίδου 42, στις 10:30 το πρωί.

Μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό Mega περιγράφοντας το δίλημμα των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, είπε ότι είναι ξεκάθαρο: «Στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να συγκρίνει τον εαυτό του με τους συνυποψηφίους του, στάθηκε στην ικανότητά του για διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και στην εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πιστεύω ότι από τους συνυποψηφίους μου έχω τις καλύτερες δυνατότητες να μπορώ να διευρύνω τη ΝΔ προς τα εκεί που πρέπει να διευρυνθεί και αυτό είναι το βασικό μου συγκριτικό πλεονέκτημα. Το δεύτερο μου πλεονέκτημα είναι ότι μπορώ να εκπροσωπήσω πολύ καλύτερα από τους άλλους τη χώρα στο εξωτερικό».

Ειδικότερα για τον Ευάγγελο Μειμαράκη είπε πως είχε μια στρατηγική να περάσει αυτή η διαδικασία στο ντούκου». Πρόσθεσε, δε, σχετικά: «Νομίζω ότι κάνει λάθος γιατί η ΝΔ θα έβγαινε ενισχυμένη μέσα από μια δημόσια συζήτηση όλων των υποψηφίων».
Εξαπέλυσε επίθεση και τον Απόστολο Τζιτζικώστα «Τα στελέχη που τον στηρίζουν δεν εκφράζουν ακριβώς την όλη ΝΔ. Δεν καταλαβαίνω πως ο κ. Τζιτζικώστας με αυτούς τους υποστηρικτές θα κάνει άνοιγμα στο μεσαίο χώρο. Η υποψηφιότητά του έχει πολύ σκληρά δεξιά χαρακτηριστικά, για τον κ. Μπαλτάκο δε πέραν του δεξιού».

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη υπογράμμισε: "Θεωρώ ότι είναι ένας αποτελεσματικός πολιτικός, συνεργάστηκα πολύ καλά μαζί του στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά και εκείνος έχει ξεκάθαρα δεξιά χαρακτηριστικά. Ούτε μπορώ να φανταστώ τη ΝΔ να ανοίγεται στην κεντροδεξιά και στο μεσαίο χώρο με τον κ. Γεωργιάδη πρόεδρο. Έχει το ίδιο πρόβλημα. Η διαφορά του είναι ότι έχει αποδείξει ότι έχει πραγματική μεταρρυθμιστική διάθεση. ΄Έχει και κάνει πέντε πράγματα, αλλά δεν μπορεί να εκφράσει την όλη ΝΔ".

Σε ότι αφορά το εσωτερικό πολιτικό θέμα των ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεννόησης με την παρούσα κυβέρνηση, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Εξηγώντας την άποψή του αυτή στο Mega  ανέφερε πως δεν μπορεί να δει κανένα περιθώριο συναίνεσης με αυτή την κυβέρνηση ούτε μπορώ να φανταστεί πώς ένας μεγάλος συνασπισμός θα λειτουργήσει επ΄ όφελος της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε λέγοντας: «Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι επικίνδυνη. Μια κυβέρνηση η οποία δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές οδηγεί τη χώρα σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Μια κυβέρνηση η οποία συνολικά απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι κατά την άποψή μου είναι και ανίκανοι και εμμονικοί».

Επιπλέον έκανε λόγο για «άγχος για την κυβερνητική πλειοψηφία» από την πλευρά του κ. Τσίπρα και άλλων και διερωτήθηκε: «Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως γιατί ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά είπε ψέμματα; Μήπως γιατί ο κ. Τσίπρας κατέστρεψε 35 δισ. αξίας τραπεζικών τίτλων;».