16 Νοεμβρίου 2015

«Απόβαση» ξένων μυστικών υπηρεσιών στα ελληνικά νησιά!

CIA, Μοσάντ, ΜΙ6, SVR και BND «πλημμύρισαν» με πράκτορες Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο – Ο ρόλος της ΕΥΠ...

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα αποτελεί το σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, υπήρξε ο παντοτινός προορισμός για πράκτορες πολλών χωρών, όπως τονίζουν οι γνώστες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η κατάσταση στη χώρα μας, με τους πρόσφυγες, έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον πολλών ξένων υπηρεσιών, που έχουν κάνει «απόβαση» στην Ελλάδα, ελέγχοντας τα πάντα… όλα, αφού έχουν συμφέροντα να το κάνουν. Και αυτό, γιατί φαίνεται ξεκάθαρα, π.χ., η διάθεση των Ρώσων να αναπτυχθούν νοτιότερα, των Κινέζων να εισβάλουν στην Ευρώπη, των Γερμανών να επιβληθούν οικονομικά στα Βαλκάνια, των Ισραηλινών να φροντίσουν, κυρίως, για την ασφάλειά τους, των Τούρκων να εξελιχθούν σε περιφερειακή υπερδύναμη και των Αμερικανών να διατηρήσουν τον
απόλυτο έλεγχο στην περιοχή.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες, αρκετά έμπειρα στελέχη ξένων μυστικών υπηρεσιών (πολλοί είχαν θητεύσει και στο παρελθόν στη χώρα μας) έφτασαν στην Ελλάδα, όμως δεν έμειναν στην Αθήνα, αλλά πήραν το πλοίο της… γραμμής για τα νησιά, εκεί όπου έρχονται πρόσφυγες, κυρίως, από τη Συρία.

Όπως, μάλιστα, λέγεται στους διαδρόμους της… Κατεχάκη, η δράση τους παραμένει προς το παρόν άγνωστη, καθώς έχουν αναπτυχθεί καλυπτικοί μηχανισμοί δραστηριοποίησης με ικανά επιχειρησιακά μέλη πολλών υπηρεσιών πληροφοριών, που ουδεμία επαφή έχουν με την επίσημη αποστολή των υπηρεσιών τους, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται εύκολα η παρουσία τους…
Ελέγχουν για τζιχαντιστές

Ποιος είναι ο στόχος τους; Συλλέγουν πάσης φύσεως πληροφορίες για τη ροή των προσφυγικών «κυμάτων» από τη Συρία. Άλλωστε, ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί πως οι χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν ή αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα είναι, για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, η χρυσή ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ανάμεσά τους φανατικοί μουσουλμάνοι και τζιχαντιστές, που ψάχνουν «διέξοδο» για την Ευρώπη.

Άλλωστε, εάν ρίξει κάποιος μια προσεκτική ματιά στο Google, θα δει πως υπάρχουν φωτογραφίες ίδιων προσώπων που από το ISIS (με στολή και όπλα στα χέρια) βρέθηκαν σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τζιν και πουκάμισο, γελώντας για το «κατόρθωμά» τους.

Αυτές, λοιπόν, οι εικόνες κέντρισαν το ενδιαφέρον των ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες ενίσχυσαν αμέσως τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες στην Αθήνα, ώστε να μη βρεθούν απροετοίμαστες… Ποιες είναι οι μυστικές ξένες υπηρεσίες που βρίσκονται στη χώρα μας; Η CIA, η βρετανική ΜΙ6, η ισραηλινή Μοσάντ, η ρωσική SVR και η γερμανική BND, με την τελευταία, μάλιστα, να έχει εισχωρήσει για τα καλά και στους επιχειρηματικούς κύκλους εντός Αθηνών…

Πού βρίσκονται τα έμπειρα στελέχη τους; Στις νήσους Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα έμπειρα στελέχη ενεργούν με έναν συγκεκριμένο
τρόπο: Με την κατάλληλη κάλυψη, προσεγγίζουν τους πρόσφυγες και διεισδύουν ανάμεσά τους, όπου, μέσα από συζητήσεις και ειδικές ενέργειες, προσπαθούν να εντοπίσουν υπόπτους, στοιχεία και φωτογραφίες, που αποστέλλονται στις υπηρεσίες τους για περαιτέρω έλεγχο και ταυτοποίηση.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι κεντρικές υπηρεσίες έχουν δεχθεί και έχουν συγκεντρώσει έναν μεγάλο όγκο αξιοποιήσιμων στοιχείων και πληροφοριών για εκατοντάδες υπόπτους. Μάλιστα,
είναι τέτοια η «αφοσίωσή» τους, που δίνουν περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα, για να συντηρούν τα στελέχη τους στα νησιά που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο, συμβαίνει το εξής περίεργο:
Αυτές οι μεγάλες υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται επίσημα με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ασφαλείας και ειδικότερα με την ΕΥΠ, στα θέματα αντιμετώπισης της απειλής των τζιχαντιστών, όμως οι παράλληλες επιχειρησιακές δραστηριότητές τους δεν γίνονται γνωστές στις ελληνικές υπηρεσίες!

Έχουν επιλέξει –για πολλούς και διάφορους λόγους– να ενεργούν αυτόνομα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οργανώνονται απευθείας από τα κεντρικά τους γραφεία, ενώ δεν έχουν γνώση τα εδώ επίσημα κλιμάκια! Επίσης, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα… μηνύματα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτιμάται ότι οι τωρινές ενέργειες και οι προσπάθειες της MIT για προώθηση οργάνων της στον ελληνικό χώρο, μέσα από την «ευκαιρία» των προσφύγων της Συρίας, έχουν ενταθεί σημαντικά, στοιχείο που σημαίνει ότι η μυστική υπηρεσία της γειτονικής χώρας αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των πρακτόρων της στην Ελλάδα, με την όποια συνέπεια μπορεί να έχει αυτό στα θέματα ασφαλείας της χώρας μας.

Και όλα αυτά, όταν την ίδια ώρα στην ΕΥΠ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσία και τη δράση αρκετών ξένων ΜΚΟ στην Ελλάδα και στα νησιά, τις οποίες ελέγχουν «αυστηρά», με ό,τι σημαίνει αυτό!

Γιώργος Στεφάνου
*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015.