21 Νοεμβρίου 2015

CIA κατά Σνόουντεν για το μακελειό στο Παρίσι: "Έχει αίμα στα χέρια του"

Λίγες ημέρες μετά το απίστευτο αιματοκύλισμα στο Παρίσι, οι ανώτεροι αξιωματικοί της CIA κατηγορούν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Τον κατηγορούν ότι δίδαξε ισλαμιστές τρομοκρατές να χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση και να αποφεύγουν την τυπική ηλεκτρονική επικοινωνία για να αποφεύγουν τον εντοπισμό.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τόσο ο σημερινός διευθυντής της CIA John Brennan όσο και ο προκάτοχός του James Woolsey, ενώ είναι γνωστό πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές πριν ακόμα από την 11η Σεπτεμβρίου. Σε ανεξάρτητη μάλιστα αναφορά που συντάχθηκε το περασμένο έτος δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στις τεχνικές κρυπτογράφησης των τζιχαντιστών και τις διαρροές του Σνόουντεν.

"Τα τελευταία χρόνια, λόγω μιας σειράς από μη εξουσιοδοτημένες αποκαλύψεις, το έργο μας να βρούμε τους τρομοκράτες έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο. Ενισχύθηκε η ασφάλεια των τρομοκρατικών δικτύων προκειμένου να αποκρύψουν τις δραστηριότητές τους από τις αρχές", σημείωσε ο John Brennan.


Ο προηγούμενος επικεφαλής της CIA James Woolsey ήταν πιο ωμός. "Νομίζω ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει αίμα στα χέρια του από τις δολοφονίες στη Γαλλία. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson, συνδέοντας και αυτός με τη σειρά του τον Έντουαρντ Σνόουντεν με τις επιθέσεις στο Παρίσι. "Για κάποιους ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ήρωας. Όχι για εμένα. Είναι αρκετά σαφές ότι έχει διδάξει ορισμένους από τους χειρότερους ανθρώπους στον πλανήτη πώς να αποφύγουν τη σύλληψη. Όταν εξηγηθεί η ιστορία της σφαγής στο Παρίσι, θα κατανοήσουμε καλύτερα πώς τόσοι πολλοί τρομοκράτες κατάφεραν να συνωμοτήσουν και να επιτεθούν σε πολλαπλές τοποθεσίες χωρίς κάποια από τις ηλεκτρονικές συνομιλίες τους να γίνουν αντιληπτές από τις αρχές".

Πηγή: News.com.au