31 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΦΤΑΙΝΕ! Σαλαμίνα: Υπάλληλος τράπεζας απέσπασε 2 εκατ. ευρώ από 50 καταθέτες

Δύο εκατομμύρια ευρώ απέσπασε από τους λογαριασμούς 50 καταθετών υπάλληλος υποκαταστήματος τράπεζας στην Σαλαμίνα.

Η δράση του υπαλλήλου αποκαλύφθηκε χάρη στα capital controls όταν δεν μπορούσε να καταβάλει τα «μπόνους» που είχε υποσχεθεί στα θύματά του, μέσω των μεταφορών χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων πελατών.

Σύμφωνα με ον Ελεύθερο Τύπο, όλα ήρθαν στο φως όταν ένας πελάτης πήγε στο υποκατάστημα για να παραπονεθεί επειδή δεν καταβλήθηκε το πριμ της επένδυσης και η ο διευθυντής τον άκουσε να διαμαρτύρεται και να λέει στον υπάλληλο γιατί δεν του είχε βάλει τα «μπόνους» που του είχε υποσχεθεί, στον λογαριασμό του. Ο υπάλληλος επιχείρησε να «κουκουλώσει» τη φασαρία αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο καταθετικό πρόγραμμα επέφερε κέρδη στον πελάτη, ο  διευθυντής όμως διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός δεν ήταν προνομιακός και δεν θα μπορούσε να είχε οικονομικά οφέλη του ύψους που επικαλούνταν ο πελάτης.

Όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ η εφημερίδα, ουσιαστικά ο υπάλληλος προέβαινε σε μία ιδιότυπη… πυραμίδα, μεταφέροντας χρήματα από λογαριασμούς που διαχειριζόταν παράνομα και εν αγνοία των καταθετών, σε άλλους, προφασιζόμενος κέρδη των… επενδύσεων, που είχε κάνει.

Ο περιορισμός όμως του ύψους του ποσού των αναλήψεων και μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό, εξαιτίας των… capital controls, κατέστησαν… αφερέγγυο τον υπάλληλο, ο οποίος αδυνατούσε να εμφανίζει τα δήθεν κέρδη στους λογαριασμούς των θυμάτων του, που άρχιζαν να διαμαρτύρονται και να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι ο υπάλληλος«ξέπλενε» τα χρήματα της απάτης με… real estate, αγοράζοντας δηλαδή ακίνητα, καταστήματα και πολυτελή οχήματα, η συνολική αξία των οποίων φθάνει το 1.700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη πελατών της τράπεζας, κυρίως των ηλικιωμένων, που τον είχαν σαν «θεό» τους, και του είχαν εμπιστευτεί τη διαχείριση των χρημάτων των τραπεζικών τους λογαριασμών. Κάποιοι είχαν φθάσει στο σημείο να του έχουν δώσει ακόμη και τις κάρτες αναλήψεων μαζί με τον κωδικό ασφαλείας PIN.

Η διοίκηση έθεσε σε διαθεσιμότητα τον υπάλληλο και υπέβαλε μήνυση σε βάρος του στους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν άλλων θυμάτων αλλά και το ακριβές ύψος των χρημάτων που έχει οικειοποιηθεί, συνεχίζεται.