27 Δεκεμβρίου 2015

ΔΩΡΟ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΓΙΔΙΑ! Οι φορολογικές βόμβες που θα «σκάσουν» το 2016

Η τρύπα στα δημόσια έσοδα παραμένει και μεγαλώνει μήνα με τον μήνα παρά τις καθυστερημένες προσπάθειες της κυβέρνησης και την απροσδόκητη επιτυχία του Νοεμβρίου. Με την κυβέρνηση να δείχνει ανίκανη μέχρι στιγμής να βρει ισοδύναμα που δεν θα πλήξουν τα νοικοκυριά, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να… σφίξει κι άλλο την «θηλιά» στον Έλληνα πολίτη.
Οι οικονομικές υποχρεώσεις θα μας αναγκάσουν να σφίξουμε και πάλι το ζωνάρι, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2016, θα καταστούν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζών, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η αύξηση της επιβάρυνσης να πέφτει για ακόμη μια φορά στους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση των συναλλαγών αναμένεται να φτάσει μέχρι το 1 τοις χιλίοις. Σχέδιο που αν εφαρμοστεί αναμένεται να αποδώσει περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί ποιες θα είναι οι τραπεζικές συναλλαγές οι οποίες θα επιβαρύνονται με τον νέο φόρο, ωστόσο η σκέψη είναι η επιβάρυνση να είναι μικρή και σε συναλλαγές που δεν θα επηρεάσουν την αγορά.

Για παράδειγμα με την επιβάρυνση στην πληρωμή ενοικίου της τάξης των 500 ευρώ η επιβάρυνση να μην ξεπερνάει τα 50 λεπτά.

Η φοροκαταιγίδα αλλαγών που έρχεται

Το 2016 δεν αναμένεται να είναι μόνο η χρονιά στην οποία θα αλλάξει ο τρόπος των αγορών και των συναλλαγών μας, αλλά και το έτος που οι Έλληνες θα δουν συγκλονιστικές αλλαγές στην φορολογία τους, καθώς οι φορολογικές κλίμακες αλλάζουν.

Έρχεται η οριζόντια εφαρμογή της ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι, ενώ το 2016, οι πολίτες θα δουν να φορολογείται μέχρι και το 49% του εισοδήματός τους! Το 2016 θα παραμείνει και η έκτακτη εισφορά που θα κυμανθεί από 2% έως 8%, σηματοδοτώντας πως και η επόμενη χρονιά θα είναι ένα έτος που θα πληρώνουμε φόρους όλο τον χρόνο.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολόγηση και τις κλίμακες

Ενιαία κλίμακα φορολόγησηςΌλα τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα φόρου
Προστίθενται κλίμακες φορολόγησηςΕκτός των σημερινών συντελεστών 22%, 32% και 42% θα υπάρξουν ακόμη 8 με 10 κλίμακες
Μικρά και μεγάλα εισοδήματαΜείωση του συντελεστή στο 20% για τα μικρά εισοδήματα και αύξηση του συντελεστή στο 49% για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ/χρόνο
Έκτακτη εισφοράΗ έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μένει και θα προστίθεται στους άλλους φόρους με συντελεστές 2% ως και 8%
Ποιοι θα δουν φοροελαφρύνσειςΠιθανότατα οι μόνοι οι οποίο θα δουν μείωση στους φόρους που πληρώνουν για το εισόδημά τους να είναι εκείνοι που έχουν εισόδημα από 12.000 ευρώ ως 18.000 ευρώ/χρόνο.