29 Δεκεμβρίου 2015

Αυτό θα είναι το οικονομικό προφίλ του κόσμου το… 2030

Παρατεταμένη οικονομική ύφεση για τις παραδοσιακές μεγάλες οικονομίες και ανάπτυξη για την κεντρική Ασία για τα επόμενα 15 χρόνια προβλέπει η βρετανική συμβουλευτική εταιρία «Center for economic and Business Research». Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας, μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Βρετανία, η Ρωσία , οι ΗΠΑ και η Γερμανία κ.α, θα παρουσιάσουν μικρή κάμψη στη οικονομική τους ανάπτυξη, σε αντίθεση με τα αναπτυσσόμενα κράτη της κεντρικής Ασίας.

Ειδικότερα, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Κίνας θα καθυστερήσει την οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα τα επόμενα χρόνια, ενώ η ιαπωνική οικονομία θα υπερκεραστεί μέχρι το 2030 από την Βρετανική και Γερμανική, αν και εκείνες με τη σειρά τους θα σημειώσουν μικρή ύφεση. Παρόλα αυτά, η Γερμανική οικονομία αναμένεται να σωθεί από τους μετανάστες που καταφθάνουν κατά κύματα από τη Συρία, ενώ οι Βρετανία θα παραμείνει σχετικά δυνατή, χάρη στην πολιτισμική της διαφοροποίηση και στην βιομηχανία παραγωγής λογισμικού που διαθέτει. Καλύτεροι είναι οι οιωνοί για τις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνουν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Γαλλία και Ιταλία, αναμένεται να διολισθήσουν με το ενδεχόμενο να βρεθούν ακόμα και έξω από τους μεγάλους σχηματισμούς των G-8 και G-20. Οι Ασιατικές χώρες της κεντρικής Ασίας χάρη στα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα από την Κίνα και τη Ρωσία, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα έχουν πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 9,9%. Η Ινδία, θα πλησιάσει τους ρυθμούς της Κίνας μέχρι το 2029, ενώ δεν αποκλείεται να εκτοπίσει ακόμα και παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Ρωσία από τους G-8.

Στη γενικότερη επισκόπηση της βρετανικής εταιρίας σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομίες, η Δυτική Ευρώπη θα απολέσει το 42% του μεριδίου της στην παγκόσμια Οικονομία, έως το 2030, ενώ οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες με σειρά δυναμικότητας θα είναι: α) Κίνα, β) ΗΠΑ και γ) Ινδία.