29 Δεκεμβρίου 2015

ΝΙΚΕΣ ΣΥΡΙΖΑ! Τσίρπας: Έσοδα από ακίνητα δημοσίου 25 εκ €... Προσκυνημένος Σαμαράς: 262 εκ €

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) είναι ο φορέας που συστάθηκε το 2014 για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων αξιοποίησης κρατικών ακινήτων. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο ήταν ανενεργό, δεν είχε συνεδριάσει ούτε μία φορά με αποτέλεσμα ακόμη και η πρώτη ιδιωτικοποίηση που πραγματοποίησε το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ, αυτή της έκτασης στην Κασσιώπη της Κέρκυρας να παραμένει αδρανής.
Τελικά, το ΚΣΔΑΔΠ συνεδρίασε μέσα Δεκεμβρίου, ενώ  θα συγκληθεί και σήμερα, καθώς η κυβέρνηση φέρεται, αυτή τη φορά, αποφασισμένη να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες φρενάρουν τα ώριμα έργα αξιοποίησης κρατικών ακινήτων.

Τις συνεδριάσεις αυτές του ΚΣΔΑΔΠ περίμεναν ήδη από τον Αύγουστο παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανικών συμφερόντων NHC Capital παρότι κατάφερε να υπερπηδήσει τον σκόπελο του ΣτΕ το οποίο αρχικά είχε ταχθεί κατά της υλοποίησης της επένδυσης στην Κασσιώπη για λόγους εθνικής ασφάλειας και στο οποίο είχαν κατατεθεί προσφυγές κατά του έργου, δεν μπορεί έως σήμερα-τρία χρόνια μετά την ανακήρυξή της ως προτιμητέου επενδυτή-να υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμά της.

Ως εκ τούτου, η σημερινή συνεδρίαση του ΚΣΔΑΔΠ είναι καθοριστική καθώς αυτό αναμένεται να υλοποιήσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση των έργων αξιοποίησης ακινήτων. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση  αδειών δόμησης, πολεοδομικής μελέτης ή την έγκριση των σχεδίων προεδρικού διατάγματος Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προχωρήσουν, μετά τη συνεδρίαση του ΚΣΔΑΔΠ, τα ΕΣΧΑΔΑ για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου, τη Σαμπάριζα Θερμησίας στην Ερμιονίδα, το camping Ποσειδίου της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το αρχοντικό Castello Bibelli της Κέρκυρας, το ακίνητο της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη, το Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο και για την έκταση της Αφάντου Ρόδου (επί του τροποποιημένου σχεδίου προεδρικού διατάγματος). Όπως και η έκδοση πολεοδομικής μελέτης για την Κασσιώπη και  την ανακατασκευή του Ξενία Ζακύνθου.

Κατά το σημερινό ΚΣΔΑΔΠ, θα εξεταστεί και η αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, έργο για το οποίο οι υπογραφές μεταξύ Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ και Εθνικής Τράπεζας επί της αναθεωρημένης συμφωνίας παραχώρησης θα μπουν σήμερα.

Λιγότερα από ποτέ τα έσοδα

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από το κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού 2016, τα χρήματα που έχουν, έως σήμερα, εισπραχθεί  από την παραχώρηση ακινήτων είναι τα λιγότερα από ποτέ. Το Δημόσιο εισέπραξε συνολικά 25 εκατ. ευρώ από τα οποία 23 εκατ. αφορούν την πώληση και επαναμίσθωση κρατικών κτηρίων και 2 εκατ. την πώληση κτηρίων του εξωτερικού. Αντίθετα το 2014, τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 262 εκατ. ευρώ και το 2013 ξεπέρασαν τα 81 εκατ. ευρώ.

dimitris.delevegos@capital.gr