22 Δεκεμβρίου 2015

Έπαρση και λάθος μηνύματα. Ο Απ. Τζιτζικώστας από φαβορί, εκτός 2ου γύρου

H συντριβή του Απόστολου Τζιτζικώστα και η κατάταξή του στην τρίτη θέση αποτέλεσε, ίσως, την πιο σημαντική είδηση των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετά βίας φαίνεται να ξεπερνά το 20%, τη στιγμή που διαβεβαίωνε το πανελλήνιο ότι «θα εκπλαγεί από το αποτέλεσμα».

Τελικά, εκείνος που πρέπει να εξεπλάγη είναι ο ίδιος, καθώς είδε όχι μόνο να μην κατακτά την πρώτη θέση -όπως υπολόγιζε- αλλά και να αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο. Στους συνεργάτες του έλεγε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε την τελευταία εβδομάδα η ανοιχτή στήριξη του Κώστα Καραμανλή στον Βαγγέλη Μειμαράκη -γεγονός που, κατά τη γνώμη του, επηρέασε πολλούς νεοδημοκράτες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί το προπύργιο και του ίδιου.

Ίσως να έχει δίκιο, σε σημαντικό βαθμό. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι επέδειξε ασυγχώρητη έπαρση (με δηλώσεις του τύπου «μπορεί και να εκλεγώ από την πρώτη Κυριακή»), όπως επίσης πέρασε το λάθος μήνυμα ότι προσπαθεί να νικήσει χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Τα δυο γκάλοπ από ανύπαρκτες εταιρείες, τα οποία τον έφεραν πρώτο και καταδικάστηκαν από τους άλλους τρεις υποψηφίους, ήταν ένα από αυτά. Το δεύτερο -και σημαντικότερο- ήταν η επιτυχής προσπάθεια των συνυποψηφίων του να τον ταυτίσουν με επιχειρηματικά συμφέροντα, που«έσπρωχναν» την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος το κατάλαβε, τις τελευταίες μέρες, και επιχείρησε να ανατρέψει την εικόνα, λέγοντας ότι δεν τον κρατάει κανείς από πουθενά, αλλά μάλλον ήταν αργά…

www.aixmi.gr