28 Δεκεμβρίου 2015

Η Σαουδική Αραβία ανέβασε κατά 40% τις τιμές της βενζίνης στα... 20 λεπτά του ευρώ το λίτρο!

Με το έλειμμα να διαμορφώνεται σε ύψη ρεκόρ της τάξεως των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε... δραστικά μέτρα ανεβάζοντας την τιμή στα βενζινάδικα κατά 40%, με το λίτρο αμόλυβδης να πωλείται πλέον στην «εξωφρενική» τιμή των 20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο

Τα νέα που κυκλοφόρησαν νωρίτερα ήταν άκρως απογοητευτικά -αν και αναμενόμενα- για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας. Λόγω της μείωσης κατά 60% της τιμής του αργού πετρελαίου από τα μέσα του 2014, με το βαρέλι να πωλείται σταθερά πλέον κάτω από τα 40 δολάρια, ο προϋπολογισμός της χώρας παρουσιάζει έλλειμμα ρεκόρ της τάξεως των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ περίμενε πολύ περισσότερα (κοντά στα 130 δισ. δολάρια), ακόμα και τα 90 δισ. δολάρια που τελικά ανακοινώθηκαν είναι ιδιαίτερα μεγάλο ποσό για να το αντέξει η χώρα.

Για να ανταπεξέλθει σ' αυτή την κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση ανέλαβε... δράση, ακολουθώντας την τυπική σ' αυτές τις περιπτώσεις οδό. Ανέβασε τις τιμές της βενζίνης προς τους καταναλωτές κατά το εξοντωτικό ποσοστό του 40%.

Για την ακρίβεια, η νέα τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων ανέβηκε στα 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι πριν την εμφάνιση της... κρίσης η τιμή της ήταν περίπου στα 14 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο!

Με το μέτρο αυτό, οι αρχές της χώρας υπολογίζουν να αυξήσουν λίγο τα έσοδα, τα οποία υπολογίζονται ότι θα είναι τα χαμηλότερα από την κρίση του 2009, και κατά 42% χαμηλότερα από το 2014.

Ενώ η απόφαση ήρθε μετά από ανακοίνωση του Υπουργείο Οικονομικών ότι θα μειώσει τις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, το ντίζελ και την κηροζίνη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80-90% των εσόδων της χώρας προέρχεται από το πετρέλαιο, αλλά το μυστικό όπλο της χώρας βρίσκεται στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά σε τράπεζες όλου του κόσμου, που μπορούν πολύ εύκολα να καλύψουν το ποσό του φετινού ελλείμματος.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, αυτό το αποθεματικό θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα ζωντανή για πολλά πολλά χρόνια, ακόμα και αν έχανε και 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.