17 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ! Τα κοράκια για τα κόκκινα δάνεια είναι ήδη στην Αθήνα

Η εταιρεία Credit M εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει τραπεζική άδεια. Διαχειρίζεται ήδη για λογαριασμό του αμερικανικού fund Baupost τα δάνεια που αυτό απέκτησε από την πρώην Citibank Ελλάδας.

Δυναμικό παρών στη διαχείριση αλλά και την αγορά κόκκινων δανείων αναμένεται να δώσει η Credit M, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει ήδη τραπεζική άδεια, με δυνατότητα παροχής καταναλωτικών δανείων αλλά και διαχείρισης χορηγήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τον Ν.3601/2007. Η Credit M παρέχει ήδη υπηρεσίες διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων καθώς διαχειρίζεται για λογαριασμό του Baupost δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ, που αγόρασε το ξένο fund από τη Citibank Ελλάδος.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η Credit M, η οποία διαθέτει το πλεονέκτημα της άδειας, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει ενεργά στις εργασίες της νέας αγοράς διαχείρισης και μεταβίβασης των NPLs, η οποία άνοιξε με την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με το αμερικανικό fund Baupost, το οποίο έχει βάλει από το 2011 στο επενδυτικό του μικροσκόπιο την ελληνική αγορά και ήδη είναι μέτοχος στις ελληνικές τράπεζες ενώ τα στελέχη του έχουν εκφράσει κατά καιρούς δημόσια το ενδιαφέρον του ομίλου για την αγορά real estate στην Ελλάδα.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το Baupost να διατηρεί και μετοχική σχέση με την Credit M, η οποία εξαγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από νέους μετόχους «με μακροχρόνια εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού στην Ευρώπη», όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η εταιρεία

Με βάση τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία της χρήσης 1η Ιανουαρίου 2014-31η Δεκεμβρίου 2014, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2015, πρόεδρος (μη εκτελεστικό μέλος) της Credit M είναι ο κ. Αθανάσιος Σκούρας, Αντιπρόεδρος ο κ. Richard Terrell Langstaff, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Ανάργυρος Μπης και μη εκτελεστικό μέλος ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης. Για την οικονομική χρήση του 2014, η ανώνυμη εταιρεία παροχής πιστώσεων Credit M εμφάνισε καθαρά κέρδη 290.503 ευρώ.

Η διαδρομή

Η Credit M ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2007, αρχικά με την επωνυμία Carrefour Credit Α.Ε., ως κοινοπραξία της Emporiki Credicom Bank και της Carrefour Μαρινόπουλος, όταν οι γαλλικοί όμιλοι Carrefour και Credit Agricole είχαν επενδύσει στην ελληνική αγορά. Η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα της Credit M αφορούσε αρχικά στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσω του δικτύου καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος σε εθνικό επίπεδο.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Όμιλος Μαρινόπουλου εξαγόρασε το μερίδιο της Carrefour στη μητρική εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος και ως εκ τούτου η Carrefour Credit μετονομάστηκε σε Credit Μ, αποτελώντας μια ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου Μαρινόπουλος. Έκτοτε, ο Όμιλος Μαρινόπουλου υιοθέτησε μια στρατηγική σταδιακής απεμπλοκής από τη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών προϊόντων και η Credit M εξαγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 από νέους μετόχους με μακρόχρονη εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού στην Ευρώπη.

Αναστασία Παπαιωάννου
a.papaioannou@euro2day.gr