27 Δεκεμβρίου 2015

Βεβήλωση σε χώρο λατρείας μουσουλμάνων και συμπλοκές στη Γαλλία (βίντεο)

Μία «συγκέντρωση διαμαρτυρίας» εξελίχθηκε σε πράξη βίας, εισβολή και βεβήλωση χώρου λατρείας μουσουλμάνων.

Ανήμερα Χριστουγέννων περίπου 500 – 600 άτομα στο Αζαξιό, την πόλη της Κορσικής...
συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις εναντίον δύο πυροσβεστών και ενός αστυνομικού, που είχαν ταράξει την προηγούμενη νύχτα την περιοχή, όταν πυροσβεστικό όχημα έγινε στόχος επίθεσης με πέτρες και μπαστούνια του γκολφ από ομάδα αγνώστων.

Η συγκέντρωση ωστόσο, εξετράπη, όταν μέρος του πλήθους κατευθύνθηκε προς έναν χώρο λατρείας μουσουλμάνων, στις παρυφές της πόλης, στη συνοικία που είναι γνωστή ως οι Κήποι του Αυτοκράτορα ή, η Γειτονιά του Αυτοκράτορα.

Στην αρχή, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ξενοφοβικά συνθήματα, όπως «Είστε στο σπίτι μας» και «Έξω οι Άραβες», αλλά η υπόθεση δεν άργησε να καταλήξει σε βεβήλωση της αίθουσας, με σπασμένα τζάμια, ράφια, αλλά και απόπειρα εμπρησμού που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, και κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου (έξω από την αίθουσα -όσα βιβλία δεν κάηκαν έγιναν κομμάτια).


Καταστροφές υπέστη και ένα εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον χώρο λατρείας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της περιοχής, Eric Bouillard, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα με κασκόλ και κουκούλες.

Η ατμόσφαιρα στο Αζαξιό παρέμεινε τεταμένη για τουλάχιστον είκοσι ώρες, με τους κατοίκους να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ το θέμα απασχόλησε εκτενώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να μιλούν για ανησυχία και θλίψη.

Η Γειτονιά του Αυτοκράτορα

Σύμφωνα με την αστυνομία, η παραβατικότητα στη Γειτονιά του Αυτοκράτορα δεν παρουσιάζει υψηλά ποσοστά. Στην περιοχή κατοικούν κατά κύριο λόγο μετανάστες, ωστόσο, πάντα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα επεισόδια των τελευταίων τριών -τεσσάρων μηνών δεν εξελίσσονται σε τίποτα παραπάνω από μερικές πέτρες που εκτοξεύονται σε αστυνομικά οχήματα. Η επίθεση όμως, εναντίον των πυροσβεστών τη νύχτα της Πέμπτης, χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές της πόλης ως «ενέδρα σχεδιασμένη και καλά οργανωμένη».

Η ηρεμία έχει επιστρέψει στη Γειτονιά του Αυτοκράτορα, αλλά η περιοχή περιφρουρείται από αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, ενώ έχει αποφασιστεί αυξημένη φύλαξη των μουσουλμανικών χώρων λατρείας.

Ο νομάρχης της Κορσικής, Christophe Mirmand, διαβεβαίωσε ότι «έχουν παρθεί όλα τα μέτρα» προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης εναντίον των πυροσβεστών, προσθέτοντας ότι «απειλές δεν γίνονται δεκτές».

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, κατήγγειλαν εξίσου την επίθεση κατά των πυροσβεστών και της αστυνομίας, όσο και τις καταστροφές στον μουσουλμανικό χώρο λατρείας.

Η Γαλλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, με περίπου πέντε εκατομμύρια μέλη, έχει καταμετρήσει επισήμως, 274 επιθέσεις και απειλές εναντίον μουσουλμάνων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το ποσοστό παρουσιάζει αύξηση έως και 281% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κατά την οποία σημειώθηκαν 72 επιθέσεις και απειλές κατά μουσουλμάνων.

http://lykavitos.gr/archives/248219