29 Δεκεμβρίου 2015

Μητσοτάκης, Κουμουτσάκος και Σπυράκη κατά Βέμπερ για τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

«Η θέση της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ που επισημαίνει, όμως, και τη «δεδομένη αδυναμία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα»

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης τις δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί προσωρινά εκτός της Συνθήκης Σένγκεν.

«Η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη είναι απαράδεκτες, δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», προσθέτει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η αδυναμία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη». Γι’ αυτό άλλωστε, προσθέτει «η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex».

«Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του Ε.Λ.Κ., ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της», επισημαίνει και καταλήγει συγχαίροντας τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. «για την άμεση αντίδρασή τους».

Η απάντηση της Σπυράκη στον Βέμπερ
Τη δήλωση του αρχηγού της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τον χώρο της Σένγκεν, σχολιάζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με ανάρτηση της στο Twitter.

«Διαφωνώ με τη δήλωση του ManfredWeber σχετικά με το Σένγκεν. Είναι υποχρέωση όλων των χωρών να τηρούν τους κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων. Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο χώρας από το Σένγκεν υπονομεύει την κατάκτηση των πολιτών της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση» έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η ευρωβουλευτής.




Κουμουτσάκος: Αδιαπραγμάτευτη η θέση της Ελλάδας στη Σένγκεν

Απάντηση στις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ) περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη

Σαφές μήνυμα ότι η θέση της Ελλάδας στη Συνθήκη του Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη έστειλε ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, περί εξόδου.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας στη συνθήκη καθώς και το γεγονός ότι από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορο και από επιλογή της είναι προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στην εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δηλώνει, δε, ότι το ρόλο αυτό και την αποστολή «είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα».

Αναφέρεται στη μάχη που δίνεται σε δύο μέτωπα, το οικονομικό και το προσφυγικό και προσθέτει ότι η μάχη δίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και φροντίδα για την ασφάλεια. «Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρεται στις πιέσεις προς την κυβέρνηση για να δώσει αποτελεσματικά αυτό το διμέτωπο αγώνα.

«Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι» λέει κλείνοντας.