03 Δεκεμβρίου 2015

Ο Μάρδας επιμένει: οι προηγούμενες κυβερνήσεις δειλείασαν να πετσοκόψουν συντάξεις, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε Χριστό

Αλλά διυλίζει τον κώνωπα λέγοντας πως δεν μιλά για τα μνημόνια, αλλά για μέτρα που θα έδιναν δυναμική - Λοβέρδος: Οι δηλώσεις σας έδειχναν ότι είστε μνημονιακός

Για παρεξήγηση των λεγομένων του πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις λανθασμένα δεν εφάρμοσαν τα μνημόνια έκανε λόγο στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έριξε το φταίξιμο στην επιλογή… λάθος ρημάτων.

Μιλώντας στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Μάρδας διευκρίνισε πως στη συνέντευξή του άσκησε κριτική για καθυστέρηση μέτρων και όχι για κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονίων.  «Καμία σχέση με την κατά γραμμα εφαρμογή όπως δέχθηκα κριτική, άλλα ρήματα επέλεξα», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε δε ότι κάποιοι από την αντιπολίτευση ψάχνουν άλλοθι σε κάποιες δηλώσεις που δεν τις καταλαβαίνουν για να δικαιολογήσουν την αποτυχία των πολιτικών τους και πρόσθεσε ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση αν βρουν τις δηλώσεις αυτές.  Προέβη στην ανάγνωση της απομαγνητοφώνησης, λέγοντας ότι είπε: «Το τραγικό λάθος σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι στο πλαίσιο μιας δειλίας που έδειξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τρέναρε η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική».

«Υπάρχει διαφορά στη προσέγγιση στο κατά γράμμα και στο τρέναρε», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ασκώ προσωπική κριτική από το προϋπολογισμούς του 2009. Πώς γίνεται ξαφνικά να βαφτίζομαι μνημονιακός». Διευκρίνισε ότι τα μέτρα που «τρέναραν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις και άρχισε να εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση είναι για την διαφθορά και τη σπατάλη, για την οποία είπε συγκεκριμένα: «ουδέποτε διαβάσατε τον προϋπολογισμό γραμμή  γραμμή για να δείτε τι θα κόψετε, όλες οι περικοπές ήταν οριζόντιες, πρώτη φορά έγινε τώρα να διαβαστεί, για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας».

Η τοποθέτηση του κ. Μάρδα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέα Λοβέρδου τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του έδειχναν ότι είναι μνημονιακός, ενώ σχετικά με τα μέτρα είπε πως αναγνωρίζει τις προθέσεις του, αλλά πρέπει να υπάρχουν και υλοποιήσεις.

«Κύριε Μάρδα σας λέω ότι δεν τα έχετε πει όπως τα είπατε εδώ, ήσασταν μνημονιακός πολύ στο λόγο σας κατακρίνοντας την προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο κ. Λοβέρδος. Σχετικά με την κριτική του για τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε  «τι έχετε κάνει; Τον κ.  Νικολούδη γιατί τον αλλάξατε; Για γραφειοκρατία εσείς 11 μήνες τώρα σε πολλές διατάξεις -χάριν δήθεν θεσμικών εγγυήσεων- αυξάνετε τις υπογραφές».

«Για το λαθρεμπόριο πείτε μου μία ενέργεια που έχετε κάνει; Άλλο οι καλές προθέσεις», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι «θέλει θράσος να επαίρεστε για αυτό, να απευθύνεστε με παραδείγματα αλλά όχι με προθέσεις».

Σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργείου του ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι θα γίνουν την επόμενη χρονιά 13 μικτές διυπουργικές επιτροπές, σχεδιασμός για 10 εμπορικές αποστολές και  μίας άτυπης ομάδας εξαγωγέων. Για επενδύσεις, θα ακολουθείται μία πολιτική προσέγγισης των επιχειρήσεων που δεν έχουν επενδύσει στα Βαλκάνια και να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και μέτρα φορολογικού χαρακτήρα για εξαγωγείς. Έκανε λόγο για απόβαση στην Αφρική, για εξαγωγές και υπηρεσίες κατασκευαστικού τομέα.