24 Δεκεμβρίου 2015

Μαξίμου: Κι αν γίναμε ...μνημονιακοί, μη μας φοβάστε

Της Νίκης Ζορμπά

Ο τρομερός μήνας Ιανουάριος για την Κυβέρνηση θα σημάνει: Εμπέδωση του νέου δόγματος περί καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό - αναπόφευκτα- με τα νέα "ραβασάκια" προς διευθέτηση: Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Φορολόγηση των Αγροτών. ( Κατά ορισμένους παροικούντες τω Μαξίμου μάλιστα, το δεύτερο θα αναδειχθεί σε ακόμη μεγαλύτερη εστία έντασης μεταξύ Κουμουνδούρου και Ηρώδου Αττικού).
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως χθες, μιλώντας στους υπουργούς του, επιχείρησε να μεταδώσει αισιοδοξία ( έστω και με το σταγονόμετρο) για το επόμενο διάστημα κουνώντας πάντως και το δάχτυλο για " καθυστερήσεις" υπουργικών υποχρεώσεων προειδοποιώντας πως "όλοι κρινόμαστε".

Ο "έλεγχος επιδόσεων ανά υπουργό" που φέρεται να προκρίνει ο πρωθυπουργός για την αξιολόγηση του έργου ενός εκάστου το επόμενο διάστημα, είναι ένα από τα μαξιμινά "όπλα" προκειμένου να πειθαναγκαστούν οι ηγεσίες των υπουργείων για καλύτερο συντονισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας μιλώντας χθες στους υπουργούς του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το μήνυμα για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και βελτίωση στον συντονισμό των υπουργείων δεν αφορά κατά μείζονα λόγο τον συντονιστή Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά τους συντονιζόμενους.

Για πολιτική "κλειστών θυρών" στα υπουργεία είχαν παραπονεθεί άλλωστε ουκ ολίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συναντήσεις τους στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, όπερ ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να "μεταφέρει' στους έχοντες τα χαρτοφυλάκια.

Το μαστίγιο
Παραλλήλως πάντως, ο κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή του ομιλία έστειλε και ηχηρά μηνύματα δια των υπουργών στους βουλευτές του και κυρίως τους "ανησυχούντες" για το μνημονιακό μονοπάτι που έχει επιλέξει να διαβεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Ήτοι: Η μάχη για το Ασφαλιστικό, η οποια θα κορυφωθεί αμέσως μετά τις γιορτές κινείται μεν εντός του πλαισίου: Καμία νέα περικοπή στις συντάξεις αλλά... σε κάθε περίπτωση ουδείς δικαιούται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ( και ουχί μόνον αυτό) καθώς όπως ανέφερε ο Α. Τσίπρας: Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έγιναν με τη συμφωνία ψηφισμένη και τον λαό να αποφασίζει συνειδητά ποιον επιθυμεί να την διαχειριστεί καλύτερα.

Το αυτό ισχύει -παγίως- για όσα δύσκολα ακολουθήσουν ( προγραμματισμένα ή έκτακτα) κατά το επόμενο διάστημα, τουτέστιν, κατά τη Μαξιμινή επιταγή: Ουδείς δικαιούται να παραβιάσει την εντολή που έβγαλαν οι κάλπες του φθινοπώρου.

Και το καρότο
Σε εξισορρόπηση όμως των τριών "κολασμένων' μηνών που είναι μπροστά, το Μαξίμου κραδαίνει και φύλλο αλλαγής πορείας: Ψήφιση παράλληλου προγράμματος, καταπολέμηση διαφθοράς (για τα μεγάλα "κεφάλια"), δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών και άλλα τέτοια φιλολαικά μέτρα ( διοικητική μεταρρύθμιση, καταπολέμηση λαθρεμπορίου κλπ) τα οποία επουλώνουν τα "μνημονιακά" τραύματα στο κυβερνητικό σώμα. Ή τουλάχιστον, ωσαύτως φιλοδοξούν να συμβεί.

Το "φως" στο τούνελ άλλωστε κατά τον κυβερνητικό οδικό χάρτη θα έρθει πριν από το καλοκαίρι του 2016, με την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη θεμελίωση των προυποθέσεων για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όπως διαμηνύει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχωρεί στο "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.