29 Δεκεμβρίου 2015

Μέρκελ προς Γιούνκερ: «Είναι ο μάγος ή ο κλόουν ο Τσίπρας;»

Σε ένα πολύ καυστικό σκίτσο-σχόλιο για την Ελλάδα του 2015, ο Economist βάζει τον Αλέξη Τσίπρα στη μέση μιας παράστασης ενός τσίρκο και την Μέρκελ ανάμεσα στους θεατές να αναρωτιέται ποιό... νούμερο της παράστασης είναι αυτό που βλέπει

Το σκίτσο που δημοσίευσε το περιοδικό Economist σε μία αναδρομή στο 2015, επιστρέφει και πάλι στην Ελλάδα με την πένα του γνωστού σκιτσογράφου Kevin Kallaugher (η ΚΑL όπως υπογράφει), να τοποθετεί τον Αλέξη Τσίπρα στην μέση της σκηνής και να προσπαθεί να κάνει ένα δύσκολο νούμερο σε ένα τσίρκο.

Το σκίτσο δείχνει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να έχει βάλει ένα πολύ μικρό δαχτυλίδι μέσα από το οποίο θέλει να περάσει ένα τεράστιο τέρας, το ελληνικό χρέος. Το δαχτυλίδι έχει τον τίτλο «Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ ο Τσίπρας λέει «Παραμένω αισιόδοξος» (υπονοώντας ότι θα καταφέρει να χωρέσει αυτό το τεράστιο χρέος μέσα από τον μικρών διαστάσεων δακτύλιο).

Το ενδιαφέρον βρίσκεται όμως σε δεύτερο πλάνο, με την Μέρκελ και τον Γιούνκερ να κάθονται δίπλα-δίπλα στο κοινό. Η γερμανίδα καγκελάριος κοιτάζει το πρόγραμμα της παράστασης, και αναρωτιέται αν αυτό που βλέπουν «Είναι ο μάγος ή ο κλόουν;».

Το αρκετά αιχμηρό σκίτσο δημοσιεύτηκε σήμερα, και δείχνει για άλλη μια φορά πως μπορεί ένας «μάγος» της πένας να αντιληφθεί την μπουφονική πλευρά της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας

Μέρκελ προς Γιούνκερ: «Είναι ο μάγος ή ο κλόουν ο Τσίπρας;»