16 Δεκεμβρίου 2015

ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ Τ ΤΟΥΒΛΑ! Μεϊμαράκης: Η ΝΔ με εμένα πρόεδρο δεν θα γίνει συνένοχος της κυβέρνησης

Ξαναθυμίζω: Το Σεπτέμβριο έλεγε "και πρώτος να βγω θα κάνω κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ"... όλα τα άλλα είναι φούμαρα

Νίκη από την πρώτη Κυριακή θέλει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο τέως πρόεδρος του κόμματος δηλώνει σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" ότι «μπροστά στη δυναμική που έχει αναπτύξει η υποψηφιότητά μου ίσως κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, που αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο όχι μόνον για την παράταξη, αλλά και για τη χώρα».

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν εκ νέου οι κάλπες, ποια είναι η εκτίμησή σας; Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος;

Πιστεύω ότι οι φίλοι και τα μέλη της Ν.Δ. θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και θα στηρίξουν την υποψηφιότητα εκείνη που εγγυάται αφενός την ενότητα της μεγάλης μας παράταξης και διαθέτει την κοινοβουλευτική εμπειρία για να δώσει τις μεγάλες μάχες εντός Κοινοβουλίου. Αφετέρου, διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανανέωση της σχέσης μας με τους πολίτες, στην παραγωγή καινοτόμων ιδεών και πολιτικών που θα υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας μας. Η χρονική διάρκεια αυτής της διαδικασίας μάς έχει κουράσει όλους και επιθυμούμε να μη χρειαστεί β’ γύρος.

Βασικό επιχείρημά σας είναι ότι μπορείτε να εγγυηθείτε την κυβερνητική προοπτική της Ν.Δ. Με ποιον τρόπο; 

Η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή, ως γραμματέας του κόμματος, ως υπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, αποδεικνύει ότι υπήρξα πάντοτε άμεσος, ρεαλιστής, υπεύθυνος κι ενωτικός. Οι ευθύνες που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει η Ν.Δ. για να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική απαιτούν να έχει στην ηγεσία της ένα πρόσωπο που μπορεί άμεσα να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα και στο άνοιγμά του στην κοινωνία.

Αυτή η κυβερνητική προοπτική που λέτε περνάει και μέσα από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι για τα μεγάλα εθνικά θέματα απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και διαλόγου. Αυτή είναι διαχρονικά η άποψη και η υπεύθυνη στάση της παράταξής μας. Όμως είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και η συνεννόηση κι άλλο η κυβερνητική συνεργασία. Ιδιαίτερα όταν έχεις απέναντί σου τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της κυβέρνησής του, που με την ανεύθυνη και αναξιόπιστη συμπεριφορά τους έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης. Η συνεννόηση και η συζήτηση απαιτούν προτάσεις, αρχές, απόψεις και ήθος. Τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν μας έχουν δείξει. Δεν μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε μια πορεία που δεν πιστεύουμε και αντιθέτως βαθαίνει την ύφεση. Η Νέα Δημοκρατία με μένα πρόεδρο δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην καταστροφική πολιτική μιας νεοφιλελεύθερης αριστερής κυβέρνησης.

Αν εκλεγείτε, ποτέ θεωρείτε ότι το κόμμα σας θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει; Και με ποιο πρόγραμμα;

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία μέρα. Από την επομένη της εκλογής μου θα ξεκινήσω τη νέα προσπάθεια για να καταστήσω μαζί με όλα τα στελέχη της Ν.Δ. την παράταξή μας ξανά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Οσον αφορά το πρόγραμμά μας, το έχουμε παρουσιάσει σε γενικές γραμμές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Πώς σχολιάζετε πρόσφατες διαρροές ακόμη και περί αποχώρησης ή μη στήριξής σας από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή; Ποιος ήταν ο στόχος;

Δεν σχολιάζω διαρροές. Θεωρώ όμως ότι, μπροστά στη δυναμική που έχει αναπτύξει η υποψηφιότητά μου, ίσως κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, που αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο όχι μόνον για την παράταξη, αλλά και για τη χώρα. Η αλήθεια έχει λάμψει και είναι εντελώς διαφορετική.

Ποια είναι η σχέση σας με τους συνυποψηφίους σας; Θεωρείτε ότι πολιτεύονται όλοι με κανόνες fair play; Θα μπορούσε το κλίμα αυτό να επιβαρύνει την επόμενη μέρα στη Ν.Δ., μέχρι που κάποιοι να συζητούν για διάσπαση;

Καταρχήν με όλους τους συνυποψηφίους μου έχω πολύ καλές σχέσεις. Είναι ανθρώπινο στην προεκλογική αυτή διαδικασία να ειπώθηκε από κάποιους -όχι από μένα- και μια κουβέντα παραπάνω. Αυτά θα ξεπεραστούν γιατί πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον της χώρας και της παράταξης. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι διαχρονικά υπηρέτησα στην πράξη την ενότητα και το αξιόμαχο του κόμματος και μάλιστα όχι μόνο στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα. Η ενωμένη και ισχυρή Ν.Δ. είναι ο στόχος μου, κι αυτόν το στόχο ως πρόεδρός της εγγυώμαι ότι θα τον υπηρετήσω. Αλλωστε την ενότητα εγγυάται η βάση του κόμματος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος