18 Δεκεμβρίου 2015

Τι σημαίνει η καταρχήν συμφωνία Ισραήλ και Τουρκίας για τα ελληνικά συμφέροντα

[ΦΩΤΟ-Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν προσέβαλε τον Σιμόν Πέρες και το Ισραήλ... Φωτογραφία Γραφείο Τούρκου Πρωθυπουργού]

Μία άκρως αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα στη Μεσόγειο, ανακοινώθηκε από ανώνυμο αξιωματούχο του Ισραήλ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα του έφτασε σε “προκαταρκτική συμφωνία” με την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων τους.Εάν αληθεύει η πληροφορία, και εάν όντως οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα επανιδρυθεί η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, που πριν διακοπεί με βίαιο τρόπο, στόχευε επίσης την Ελλάδα, και την Κύπρο. Βέβαια, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Ταγίπ Ερντογάν, και ο έντονος αντισημιτισμός του, μπορεί να ανατρέψει τη συμφωνία, προειδοποιούσαν πολιτικοί παρατηρητές.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η ένταση με τη Ρωσία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, η Τουρκική διπλωματία ελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, αναζητώντας συμμάχους και κλείνοντας προηγούμενα ανοικτά μέτωπα.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ισραήλ και η Τουρκία κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, οι οποίες είχαν διαταραχθεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ώστε να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους. Ως μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης, αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι διπλωματικές αποστολές και οι πρέσβεις.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στην Ελβετία και στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών), Γιόσι Κοέν, ο απεσταλμένος της ισραηλινής κυβέρνησης, Τζόζεφ Σικάνοβερ και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου. Μετά τη συνάντηση, κανείς από τους τρεις δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το Ισραήλ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο για την αποζημίωση των 10 νεκρών Τούρκων στρατιωτών,οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο Παλαιστίνιων ακτιβιστών που επιχειρούσαν να σπάσουν το ισραηλινό εμπάργκο στη Γάζα, το 2010, μετά από απόβαση Ισραηλινών πεζοναυτών.

Παράλληλα, συζητήθηκε η κατασκευή ενός αγωγού που θα ενώνει τις δύο χώρες και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Τουρκία, ώστε η τελευταία να απεμπλακεί από την εξάρτησή της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν γέμισε με αφίσες τις τουρκικές πόλεις με τη “μισή συγνώμη” του Μπέντζαμιν Νετανιάχου… Τώρα, και υπό το φόβο του Ιράν, οι δύο χώρες φαίνεται πως επέλεξαν να τα “βρουν”. Ο χρόνος θα δείξει…