23 Δεκεμβρίου 2015

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΔΕΞΙΑ ΓΙΔΙΑ! Ρωσία: Άνοιξε πολιτισμικό κέντρο αφιερωμένο στον Ιωσήφ Στάλιν

Μπορεί ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να διαβεβαιώνει την Δύση ότι δεν επιδιώκει την αναβίωση της ΕΣΣΔ, όμως οι Ρώσοι κομμουνιστές νοσταλγούν την εποχή του Στάλιν και το δείχνουν. Ένα πολιτιστικό κέντρο προς τιμήν του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης άνοιξε τις πύλες του στην πόλη Penza, 625 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Για να γιορτάσουν τα 136 χρόνια από τότε που γεννήθηκε ο «πατερούλης» Στάλιν, πολλοί Ρώσοι κομμουνιστές έσπευσαν να το επισκεφθούν εναποθέτοντας λίγα λουλούδια.
 
Τα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου έγιναν την Δευτέρα. όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Την ώρα που στην πατρίδα του, τη Γεωργία,οι πολίτες τον θεωρούν σκληρό τύραννο, στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν όλο και περισσότεροι Ρώσοι αναπολούν τις ημέρες του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, που γεννήθηκε το 1878 στην πόλη Γκόρι της τσαρικής επαρχίας της Τιφλίδας (σημερινή Γεωργία), απέκτησε το «σπίτι» του. Ο μπολσεβίκος με την κοφτερή γλώσσα έμεινε στην ιστορία με το  επαναστατικό του ψευδώνυμο «Στάλιν» (σημαίνει «ο ατσάλινος») και κυβέρνησε με πυγμή την «κόκκινη» Σοβιετική Ένωση από το 1929-1953.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχεδόν οι μισοί Ρώσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ιωσήφ Στάλιν διαδραμάτισε «θετικό» ρόλο στη ρωσική ιστορία, ποσοστό που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια. Δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada δείχνει ότι ο Στάλιν έπαιξε «αναμφισβήτητα θετικό ρόλο» για το 16% των ερωτηθέντων,  ενώ το 36% θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν «μάλλον θετικός».