23 Δεκεμβρίου 2015

Της έκοψαν το πόδι εξαιτίας ενός ταμπόν -Πώς ζει σήμερα το πανέμορφο μοντέλο [εικόνες]

Είναι ξανθιά, ψηλή και όμορφη. Η καριέρα της ήταν προδιαγεγραμμένη αλλά η μοίρα αποφάσισε διαφορετικά. Η Λορίν Βασέρ, μοντέλο από την Καλιφόρνια, έχασε το πόδι της από Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ) εξαιτίας του ταμπόν που χρησιμοποιούσε.
Παρά την τραγωδία, η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να μην κατεβάσει τα χέρια.
Η ιστορία της ήταν ένα από τα πιο σοκαριστικά νέα του 2015 και το αμερικανικό σάιτ Vice που αποκάλυψε την ιστορία της έκανε 6 εκατομμύρια like στη σελίδα του γι'αυτή την είδηση.


Ηταν 3 Οκτωβρίου 2012. Η Λορίν Βασέρ, πετυχημένο μοντέλο ως εκείνη τη στιγμή, άρχισε να μη νιώθει καλά. Εχει περίοδο και όπως εκατομμύρια άλλες γυναίκες στον κόσμο, φοράει ένα ταμπόν. Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε αναίσθητη στο διαμέρισμά της από την αστυνομία. «Με βρήκαν σωριασμένη στο πάτωμα του σπιτιού μου, μου έμεναν δέκα λεπτά ζωής», εξήγησε η ίδια.


Η αιτία ήταν το ταμπόν της, το οποίο κατασκευάζεται από συνθετικές ίνες και η συγκεκριμένη μάρκα «ξύπνησε» κάποιο επιθετικό βακτήριο τύπου σταφυλόκοκου. Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση αλλά στην περίπτωση της Λορίν Βασέρ οι γιατροί για να το αντιμετωπίσουν αναγκάστηκαν να της κόψουν το δεξί πόδι καθώς και τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού. Μια πραγματική τραγωδία για μια γυναίκα που είχε μια πραγματική καριέρα μοντέλου μπροστά της.

Ενα ψεύτικο πόδι για να αντέξει
«Με έβαλαν επί μιάμιση εβδομάδα σε τεχνητό κώμα. Οταν ξύπνησα μου ανακοίνωσαν ότι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ είχε προκαλέσει γάγγραινα στο δεξί μου γόνατο. Μου είπαν ότι θα μου κόψουν το πόδι. Παρακάλεσα τη μητέρα μου να τους εμποδίσει να το κάνουν αυτό... Ξαναβλέπω τον εαυτό μου να υπογράφει τελικά το χαρτί και την άλλη μέρα η ζωή μου δεν ήταν πια η ίδια», λέει.

Μετά την εγχείριση η Λορίν έγινε καταθλιπτική και ήθελε να αυτοκτονήσει. Εξομολογείται σήμερα ότι η σύντροφός της, η φωτογράφος Τζένιφερ Ροβέρο, της έδωσε ξανά την επιθυμία να ζήσει. Η Ροβέρο δεν δίστασε, μάλιστα, να την φωτογραφίζει, μετά την εγχείριση, για να συνηθίσει το νέο της σώμα. «Αποφάσισα να μιλήσω για το ατύχημά μου στο όνομα όλων των γυναικών που πέθαναν από Σύνδρομο Τοξικού Σοκ», δηλώνει.

Η Λορίν και η σύντροφός της:



Τι είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ
Το ΣΤΣ είναι μια σπάνια διαταραχή όμοια με σηπτική καταπληξία προκαλούμενη από μία εξωτοξίνη, η οποία παράγεται από συγκεκριμένα στελέχη του Staphylococcus aureus και των στρεπτόκοκκων ομάδας Α. Αρχικά παρατηρήθηκε σε νέες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν κολπικά ταμπόν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως, αλλά μπορεί επίσης να περιπλέξει άλλες σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Ένα παρόμοιο σύνδρομο προκαλείται από στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Μετά από αυτή την τραγωδία, η μητέρα της Λορίν έκανε μήνυση στην εταιρεία που παράγει τα ταμπόν και τα οποία χρησιμοποιούσε η κόρη της. Η εταιρεία Kimberly-Clark Corporation, η οποία παράγει τα ταμπόν Kotex, υπερασπίστηκε τον εαυτό της με το επιχείρημα ότι οι κίνδυνοι να αναπτύξει κάποιος Σύνδρομο Τοξικού Σοκ αναγράφονται στο σημείωμα χρήσης. Ωστόσο, όπως είπε η ίδια θέλει η προειδοποίηση να είναι πολύ μεγαλύτερη:

«Ξέρεις ότι το τσιγάρο μπορεί να σε σκοτώσει και όταν καπνίζεις, η επιλογή είναι δική σου. Αν ήξερα για το ΣΤΣ, δεν θα είχα χρησιμοποιήσει ποτέ ταμπόν». Ο δικηγόρος της 24χρονης δήλωσε ότι η εταιρεία διαθέτει υλικά που μπορούν να κάνουν τα ταμπόν πιο ασφαλή, ωστόσο επιλέγει να μην τα χρησιμοποιεί.




Το θέμα ήταν ως τότε ταμπού και η Λορίν αποφάσισε να συνεχίσει τη μάχη και με τον δικό της τρόπο, δείχνοντας το κομμένο πόδι, ώστε να αποδείξει ότι το ΣΚΣ μπορεί να είναι σπάνιο αλλά μπορεί να αποδεχθεί θανάσιμο.

Σήμερα η Λορίν Βασέρ συνεχίζει την καριέρα της σαν μοντέλο και ποζάρει για πολλές μάρκες ρούχων καθώς και για την μάρκα παπουτσιών Nordstrom.

Η Λορίν στο εξώφυλλο του περιοδικού Interview στις 7 Δεκεμβρίου 2015.

Η Λορίν λατρεύει το μπάσκετ και συνεχίζει να παίζει.