21 Δεκεμβρίου 2015

Τι λένε τα επιτελεία Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη για τον τελικό γύρο στη ΝΔ

Η επόμενη ημέρα του πρώτου γύρου για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, βρίσκει τα επιτελεία των δύο υποψηφίων να μετρούν κουκιά και να κάνουν υπολογισμούς.
Η πρώτη Κυριακή επεφύλασσε εκπλήξεις σχεδόν για όλους: Η δεύτερη θέση Μητσοτάκη, κόντρα στα προγνωστικά, η χαμηλή σε σχέση με τις προσδοκίες απόδοση του Απ. Τζιτζικώστα, το άνετα διψήφιο ποσοστό του Αδωνι Γεωργιάδη είναι μερικές από αυτές. Εκεί που όμως όλοι εξεπλάγησαν θετικά είναι ο βαθμός συμμετοχής του κόσμου. «Οταν σε μια Κυριακή με εορταστικό ωράριο και τα καταστήματα ανοικτά, βρέθηκαν να περιμένουν σε ουρές 430.000 άνθρωποι περίπου, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, τότε είναι προφανές ότι οι φίλοι και τα μέλη της ΝΔ έστειλαν ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις» τονίζουν κορυφαία στελέχη και προσθέτουν: «Εδειξαν, όχι μόνο ότι η ΝΔ δεν έχει πεθάνει, όπως πολλοί ήλπιζαν, αλλά και πως θέλουν να τελειώνουν με τους <αριστερούς πειραματισμούς> της κυβέρνησης Τσίπρα».

Αλλά και η τελική επιλογή των υποψηφίων δείχνει ότι το εκλογικό σώμα που ψήφισε, επιθυμεί μια Νέα Δημοκρατία, προσανατολισμένη προς τα κεντροδεξιά.

Η ιδιαιτερότητα της β' Κυριακής
Ωστόσο, η δεύτερη και τελική αναμέτρηση, στις 10 Ιανουαρίου, που θα βγάλει πρόεδρο, έχει μια «ιδιαιτερότητα»: Το εκλογικό σώμα των 430.000 είναι και το οριστικό. Δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν νέα πρόσωπα: Οσοι δεν προσήλθαν την πρώτη Κυριακή δεν μπορούν να ψηφίσουν την δεύτερη, όπως προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος.

Αρα, μέσα από αυτό το σώμα θα γίνουν οι όποιες διεργασίες, αυτή θα είναι η αποκλειστική δεξαμενή από όπου θα πρέπει να αντλήσουν ψήφο οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης.

Στόχος της πλευράς Μεϊμαράκη στο χρόνο που απομένει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, είναι να μην γίνει το «μεγάλο» λάθος, η αντιπολιτευτική τακτική να έχει συγκεκριμένη στόχευση και να μην επέλθει «χαλάρωση» του εκλογικού σώματος της ΝΔ.


Η πλευρά Μεϊμαράκη
Στο επιτελείο του Ευ. Μεϊμαράκη, εκτιμούν ότι «η υπόθεση έχει τελειώσει» και πως θα εκλεγεί άνετα πρόεδρος στις 10/2 με ποσοστό που θα αγγίζει το 65%.

Εκτιμούν δε ότι η Κυριάκος Μητσοτάκης, έπιασε «οροφή» κάνοντας το ντεμαράζ για να περάσει δεύτερος και να μπει στον β' γύρο.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, ο κ. Μεϊμαράκης θα ενισχύσει το προβάδισμα 10 μονάδων του α' γύρου, παίρνοντας με το μέρος του «απελευθερωμένους» ψηφοφόρους Τζιτζικώστα αλλά και από την πλευρά Μητσοτάκη.


«Κάποιοι ψήφισαν Κυριάκο για να μην βγει ο Τζιτζικώστας στο β' γύρο, τώρα θα επιστρέψουν σε μας» εκτιμούν στελέχη της πλευράς Μεϊμαράκη. Υποστηρίζουν δε, ότι οι ειδικά οι βορειοελλαδίτες ψηφοφόροι Τζιτζικώστα θα επιλέξουν την «καραμανλική» υποψηφιότητα. Θεωρούν επίσης ότι και από την πλευρά του Αδωνι Γεωργιάδη είναι αρκετοί εκείνοι που θα επιλέξουν Μεϊμαράκη, είτε επειδή τους φοβίζει «η υπερβολικά νεοφιλελεύθερη ιδεολογική προσέγγιση» του Κυρ. Μητσοτάκη, είτε επειδή θα πάνε με το «ρεύμα» του πρώτου.

Σε όλα αυτά προσθέτουν και ένα ακόμη επιχείρημα:

«Η ΝΔ είναι κατά βάση καραμανλική. Δεν θα αφήσουν να πάει το κόμμα σε άλλα χέρια». Τέλος, θεωρούν ότι «η κοινωνική κεντροδεξιά, που εκπροσωπείται από το Λαϊκό Κόμμα στην Ε.Ε. θα υπερισχύσει της νεοφιλελεύθερης άποψης».

Η πλευρά Μητσοτάκη
Οι «φανατικοί», θεωρούν ότι εφόσον κατόρθωσε να μπει στο β' γύρο, θα εκλεγεί ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρώντας ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης είναι εκείνος που εξήντλησε την δυναμική του. Φέρνουν δε ως παραδείγματα περιπτώσεις εκλογών – ιδίως στην αυτοδιοίκηση – όπου δήμαρχοι που είχαν μεγάλο προβάδισμα την α' Κυριακή, έχασαν το θώκο, από τον δεύτερο.

«Επιασαν ταβάνι, όπως ο Μεϊμαράκης και κέρδισαν οι υποψηφιότητες που είχαν δυναμική, όπως του Κυριάκου» λένε. Οι πιο μετριοπαθείς, εκτιμούν πως πλέον «όλα αρχίζουν από το μηδέν» και πως «ο Κυριάκος έχει καλές πιθανότητες πια, να είναι εκείνος πρόεδρος».

Στην ανάλυσή τους ακτινογραφούν το εκλογικό σώμα: Υποστηρίζουν πως οι ψηφοφόροι του Κ. Μητσοτάκη «είναι μπετοναρισμένοι» και δεν αναμένουν διαρροές προς Μεϊμαράκη. Υπενθυμίζουν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει διαμηνύσει πως αν δεν περάσει στο β' γύρο θα στηρίξει Μητσοτάκη. Εκτιμούν δε πως θα αποσπάσουν από τους ψηφοφόρους Γεωργιάδη ένα 80% που είναι έτσι κι αλλιώς, πιο κοντά στην φιλελεύθερη λογική, όπως εκείνη που πρεσβεύει ο Κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι Τζιτζικώστα δεν είναι ένα ενιαίο εκλογικό σώμα, αλλά μάλλον απρόβλεπτο. Χονδρικά εκτιμούν πως περίπου το 1/3 εξ αυτών δεν θα πάει να ψηφίσει την β' Κυριακή, το 1/3 θα επιλέξει Μητσοτάκη και οι υπόλοιποι πιθανόν θα κινηθούν προς την πλευρά Μεϊμαράκη ή το «λευκό».


Οι εκτιμήσεις των επιτελείων για το αποτέλεσμα
Σε λίγες ώρες θα γίνει η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Ωστόσο, η πλευρά Μεϊμαράκη εκτιμά ότι οι υποψήφιοι κινήθηκαν στα εξής ποσοστά
  • Μεϊμαράκης: 40%
  • Μητσοτάκης: 30%
  • Τζιτζικώστας: 17-18%
  • Γεωργιάδης: 10-12%

Σύμφωνα με την πλευρά Μητσοτάκη τα αποτελέσματα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
  • Μεϊμαράκης: 39-40%
  • Μητσοτάκης: 30%
  • Τζιτζικώστας: 16-17%
  • Γεωργιάδης: 12-13%