23 Δεκεμβρίου 2015

Οι Τουρκοκύπριοι γιόρτασαν τη γέννηση του Μωάμεθ στη Λάρνακα

Οι Τουρκοκύπριοι προσκυνητές έφθασαν στις 11 το πρωί στο Τεκέ με 23 λεωφορεία κάτω από δρακόντεια  μέτρα ασφαλείας της Κυπριακής Αστυνομίας - Αποχώρησαν γύρω στις τρεις το απόγευμα χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα

Προσκύνημα στο τέμενος Ουμ Χαραμ Χαλάλ Σουλτάν στο Τεκέ στη Λάρνακα πραγματοποίησαν σήμερα με την ευκαιρία της  γέννησης του Μωάμεθ  πάνω από 1100 Τουρκοκύπριοι.

Οι Τουρκοκύπριοι προσκυνητές έφθασαν στις 11 το πρωί στο Τεκέ με 23 λεωφορεία κάτω από δρακόντεια  μέτρα ασφαλείας της Κυπριακής Αστυνομίας και αποχώρησαν γύρω στις τρεις το απόγευμα χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στο Τεκέ βρέθηκε επίσης εκ μέρους του Σουηδού πρεσβευτή  ο υπεύθυνος του  διαθρησκευτικού διαλόγου Peter Weiderud.

Επικεφαλής των προσκυνητών ήταν ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Σελίμ Αταλάϊ ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η γιορτή  της γέννησης του Μωάμεθ φέτος συνέπεσε με τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε στους  Ελληνοκυπρίους να  περάσουν καλά Χριστούγεννα.

«Όπως γνωρίζετε» είπε «βρισκόμαστε σήμερα εδώ με βάση τη συνεργασία μας, τον διάλογο που έχω με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Ηνωμένα Έθνη και τους αρχηγούς των άλλων  θρησκευτικών ομάδων που στήριξαν τις προσπάθειες μας».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, ο Δρ. Αταλάϊ, να αναφερθεί και σε προβλήματα σ’ ότι αφορά το τέμενος της Ουμ Χαράμ στο Τεκέ. «Υπάρχουν» είπε κάποια προβλήματα  σ’ ότι αφορά το καθεστώς. Ο έλεγχος της περιοχής του Τεκέ έχει περάσει στην ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και δεν μπορεί να γίνουν λειτουργίες πέντε φορές τη μέρα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά  ευχαριστούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το γεγονός ότι τις Παρασκευές είναι ανοικτός ο Τεκές αλλά αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να  ανοίξει χωρίς  κανένα εμπόδιο. Πρόκειται για  ένα σημαντικό θρησκευτικό μόνο για τους μουσουλμάνους της Κύπρου αλλά για όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής».

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ