28 Δεκεμβρίου 2015

Δεν είμαστε δεδομένοι το μήνυμα στο Ισραήλ

Κύριο άρθρο από την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Τo Ισραήλ διαβεβαιώνει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι οι κοινοί σχεδιασμοί τους δεν επηρεάζονται από την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Τουρκία.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι αναμενόμενες, φυσιολογικές και στη διεθνή πολιτική και διπλωματία συνηθίζονται.
Κυρίως από αυτούς που θέλουν να κρατούν και τα δυο σχοινιά. Κοντολογίς, «όσους θέλουν και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο». Τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 41 χρόνια βρίσκεται υπό κατοχή της Τουρκίας και μέχρι να αρθούν τα κατοχικά δεδομένα η Άγκυρα βρίσκεται απέναντί μας, είναι ο κατακτητής μας. Γι’ αυτό και όποιος υποστηρίξει ότι δεν ενοχλεί η επαναπροσέγγιση Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα είναι ειλικρινής. Μας ενοχλεί και πολύ μάλιστα. Η προσέγγιση του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με την Ελλάδα επιτεύχθηκε και αναβαθμίστηκε μετά τη ρήξη στις σχέσεις της χώρας αυτής με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ξεκίνησε στις 31 Μαΐου του 2010, όταν ο ισραηλινός Στρατός επιτέθηκε στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι πολίτες.

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι από την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα κερδίζει πολλά.

Πρώτον, οι δυο χώρες είναι η οδός, η διέξοδός του προς την Ευρώπη. Σπάζει τον όποιον ασφυκτικό κλοιό βρεθεί λόγω των εξελίξεων στην περιοχή και έχει ενώπιον του διεξόδους.

Δεύτερον, οι δυο χώρες του προσφέρουν διέξοδο και στο θέμα του φυσικού αερίου.

Τρίτον, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, και αυτό είναι σημαντικό για το Ισραήλ, που μετέχει σε μια τριμερή συνεργασία.

Τέταρτον, η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για στρατιωτικές ασκήσεις στο Ισραήλ.

Όλα αυτά αποτελούν δείγμα των ωφελημάτων που έχει το Ισραήλ λόγω της συνεργασίας που έχει και αναπτύξει με Ελλάδα και Κύπρο. Έχουμε ασφαλώς να κερδίσουμε και εμείς από αυτή τη συνεργασία, αν και μέχρι στιγμής αυτό πρακτικά δεν έχει φανεί και τόσο πολύ. Πιστεύουμε στη συνεργασία αυτή καθώς είναι ωφέλιμη και για τις τρεις χώρες και για την περιοχή ολόκληρη. Μια περιοχή με προβλήματα, εντάσεις και πολέμους.

Είναι άποψή μας ότι μια συνεργασία πρέπει να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την κατανόηση. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εκατέρωθεν ευαισθησίες.

Και ένα μήνυμα προς Ελλάδα και Κύπρο: Δεν πρέπει να είμαστε ούτε και να θεωρούμαστε δεδομένοι για κανέναν. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Προς φίλους και μη. Προπαντός προς τους φίλους. Ένα κράτος καθορίζει την εξωτερική του πολιτική και τις συμμαχίες του με βάση τα συμφέροντά του. Εάν το συμφέρον των Ισραηλινών είναι να τα βρουν με την Τουρκία, αυτό είναι αναμφισβήτητο δικαίωμά τους. Όπως είναι και δικό μας δικαίωμα να ενοχλούμαστε.

WWW.PHILENEWS.COM