01 Δεκεμβρίου 2015

Οι προϋποθέσεις για την άρση των capital controls

Ένα μεγάλο, και απολύτως απαραίτητο, βήμα για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών χαρακτηρίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζοντας όμως με έμφαση ότι απαιτούνται και πολλά άλλα ακόμα βήματα.

Όπως σημειώνουν η σταθερότητα στην οικονομία που εξαρτάται από την πολιτική κατάσταση. Όπως τονίζουν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση της συμφωνίας τα οποία θα εμπεδώσουν και ενισχύσουν τη εμπιστοσύνη στη χώρα. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι μόνο αν υπάρξει σταθερότητα οι πολίτες θα ηρεμήσουν και θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα κάποια από τα πολλά δις. ευρώ που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 45 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος εξαιτίας των εκροών που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζών με τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, περίπου 25 δισ. καταθέσεις μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία.

Οι επιτελείς των τραπεζών ξεχωρίζουν δυο ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την άρση των capital controls. Το ένα είναι η ψήφιση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, και το δεύτερο η εξασφάλιση μιας δεύτερης θετικής αξιολόγησης τον προσεχή Φεβρουάριο. Ειδικά μια θετική αξιολόγηση τον Φεβρουάριο θα μεταδώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πορεία επιταχύνοντας την αποκατάσταση της  εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως σημειώνουν αν η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου είναι θετική αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου θα έχει υλοποιηθεί και έτσι η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση θα μειωθεί κατακόρυφα. Η θετική αξιολόγηση του Φεβρουαρίου θα επιτρέψει την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για την πλήρη απόσυρση των capital controls ακόμα και πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.