22 Δεκεμβρίου 2015

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ! Die Welt: Η Ελλάδα άφησε δύο καταζητούμενους ύποπτους για τρομοκρατία να φύγουν

Η Ελλάδα άφησε ύποπτους για τρομοκρατία να φύγουν από τη χώρα, αντί να τους συλλάβει, καθώς ήταν στη λίστα των καταζητούμενων του πληροφοριακού συστήματος της Σένγκεν, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές γερμανικών δυνάμεων ασφάλειας, η καταγγελία αφορά δύο άνδρες, έναν Αλγερινό και έναν Πακιστανό, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου σε ένα κατάλυμα προσφύγων στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Οι δύο αυτοί άνδρες είναι ύποπτοι για συμμετοχή τους στον ίδιο κύκλο των τρομοκρατών, οι οποίοι σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι τον Νοέμβριο, και έφθασαν στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, στο ίδιο πλοιάριο με τουλάχιστον δύο από τους μετέπειτα δράστες του Παρισιού.

Με βάση τις γερμανικές πηγές ασφάλειας, που επικαλείται το δημοσίευμα, οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν στη διαδικασία της καταγραφής των δύο ανδρών, ότι τα διαβατήριά τους είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν, καθώς αυτά είχαν πέσει λεία στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Αντί, σημειώνει το δημοσίευμα, να συλληφθούν οι δύο ύποπτοι, τους δόθηκε μία προθεσμία 30 ημερών να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Επίσης, προσθέτει η εφημερίδα, τουλάχιστον ένας από τους μετέπειτα δράστες του Παρισιού είχε πιαστεί στην Ελλάδα με βάση τη λίστα πληροφοριών της Σένγκεν.

Η Welt αναφέρει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θέλησε να απαντήσει, μετά από ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα, και παρέπεμψε στην έρευνα της γαλλικής εισαγγελίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα όσα είχε πει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τον Μάριο, ότι η Ελλάδα θα έστελνε στη γερμανική πρωτεύουσα φυλακισμένους Σύριους πρόσφυγες, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματα της από το Eurogroup, ηχούσαν τότε ως έναν κακό αστείο, αλλά μετά τις παραπάνω πληροφορίες «φαίνεται η πρόκληση να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα».