03 Δεκεμβρίου 2015

Ένα λάθος tweet των Financial Times μπέρδεψε τις αγορές και «έριξε» το ευρώ!

Επτά λεπτά πριν ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, οι έγκυροι FT προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα - Όμως η λάθος πληροφορία των συνήθως έγκυρων Financial Times προκάλεσε ντόμινο συνεπειών: Υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και αναταραχή στις αγορές
Αναταραχή στης αγορές προκάλεσε σήμερα ένα tweet της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας Financial Times, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωνε πρόωρα και κυρίως λανθασμένα την απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter, στις 14:38, δηλαδή επτά λεπτά νωρίτερα από την ώρα που αναμενόταν η επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Η ΕΚΤ αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια σε μια απόφαση σοκ».

Το tweet περιείχε μάλιστα έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε ένα πλήρες άρθρο, όπου η εφημερίδα έγραφε «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, γκρεμίζοντας τις ελπίδες για μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων».

Ωστόσο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε λίγα λεπτά αργότερα ότι θα μειώσει το διατραπεζικό επιτόκιο, ένα από τα σημαντικότερα, στο -0,3%, κάτι το οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.



Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, τονίζονται τα ακόλουθα: «Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο ‑0,30%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Στη συνέχεια, όπως ήταν αναμενόμενο, η εφημερίδα διέγραψε την λανθασμένη ανάρτησή της και ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, προσθέτοντας ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε κατά λάθος. Όπως εξήγησε εκπρόσωπος των FT, το ανακριβές δημοσίευμα ήταν ένα από τα δύο άρθρα που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων, ώστε να δημοσιευτούν τη στιγμή της ανακοίνωσης, το οποίο αναρτήθηκε κατά λάθος πρόωρα από έναν συντάκτη.



Ωστόσο το μπέρδεμα είχε ήδη προκαλέσει αναστάτωση και σύγχυση στις αγορές, προκαλώντας αρχικά πτώση στην τιμή ευρώ, η οποία όμως αυξήθηκε όταν βγήκε η κανονική ανακοίνωση.