21 Ιανουαρίου 2016

Ο χαρτοφύλακας που ακολουθεί παντού τον Ομπάμα -Τα 4 αντικείμενα που περιέχει και η εντολή πυρηνικής επίθεσης

Τα πλέον απόρρητα έγγραφα και αντικείμενα που επιτρέπουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ενεργοποίηση και πυροδότηση πυρηνικών βρίσκονται στον Λευκό Οίκο, ωστόσο όταν ταξιδεύει ο Μπαράκ Ομπάμα, όλα αυτά μεταφέρονται σε ένα μαύρο δερμάτινο χαρτοφύλακα. Είναι γνωστός και ως πυρηνική «μπάλα ποδοσφαίρου» (nuclear football).
Ο χαρτοφύλακας περιέχει αντικείμενα υψίστης ασφαλείας, ικανά να επιτρέψουν στον πρόεδρο να δώσει την εντολή για πυρηνική επίθεση, ακόμα κι όταν βρίσκεται μακριά από τα σημεία όπου δίνονται τέτοιου είδους εντολές, όπως η Αίθουσα Έκτακτων Καταστάσεων του Λευκού Οίκου.

Επισήμως, ονομάζεται ως «τσάντα έκτακτης ανάγκης του προέδρου» και συνήθως τη μεταφέρει ένας από τους πέντε άνδρες της ασφάλειας.


Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της Στρατιωτικής Υπηρεσίας του Λευκού Οίκου, η τσάντα δεν περιέχει κάποιο κόκκινο κουμπί που μπορεί να πυροδοτήσει την «Ημέρα της Κρίσεως», αλλά:

ένα μαύρο βιβλίο 75 σελίδων με επιλογές για επιβολή αντιποίνων σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης το οποίο είναι τυπωμένο με μαυροκόκκινο μελάνι.
ένα ακόμα μαύρο βιβλίο με μια λίστα απόρρητων τοποθεσιών όπου θα μπορούσε να φυγαδευτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε περίπτωση κινδύνου.
έναν φάκελο που περιέχει 10 σελίδες με οδηγίες πάνω στο πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα για εκπομπή προγράμματος σε έκτακτη ανάγκη
μια κάρτα με κωδικούς πρόσβασης και πιστοποίησης


Κάποιες φορές διακρίνεται μια κεραία να ξεπροβάλει από τον χαρτοφύλακα κάτι που δείχνει ότι στον χαρτοφύλακα υπάρχει και εξοπλισμός επικοινωνίας.


Ο χαρτοφύλακας ακολουθεί παντού τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ όταν αυτός βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, η τσάντα αποθηκεύεται σε ασφαλές μέρος.