19 Ιανουαρίου 2016

Με τιμές υποδέχθηκε η χώρα μας τα λείψανα των 6 στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στην Κύπρο

Με μεσίστιες τις Σημαίες στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στο «Στρατόπεδο Παπάγου», μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φορτίσεως, ενώπιον εκατοντάδων στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και με πλήρης στρατιωτικές τιμές, η Ελληνική Πολιτεία υποδέχθηκε, με καθυστέρηση 41 και πλέον ετών, σήμερα το μεσημέρι τα λείψανα των έξι Ελλήνων στρατιωτικών της Ελληνικής Δυνάμεων Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που υπερασπιζόμενοι τον Ελληνισμό της Κύπρου και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA.

Τα ταυτοποιηθέντα οστά που έφθασαν στην Αθήνα με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Λευκωσία, συνοδευόμενα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη και τον Α΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Δημήτριο Θωμαΐδη και συγγενείς των νεκρών, ανήκουν στους:

--Συνταγματάρχη (ΠΖ) Σωτήριο Σταύρου
--Στρατιώτη Δημήτριο Τσούκα
--Στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα
--Έφεδρο Ανθυπασπιστή - Καταδρομέα Νικόλαο Καβροχωριανό
--Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεοφάνη Λουκάκη
--Έφεδρο Ανθυπασπιστή Νικόλαο Τσαγκιρόπουλο.

Οι τρεις πρώτοι ανήκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων της Διαρκούς Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και οι άλλοι τρεις στον κατάλογο των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Σωτήριος Σταύρου, του οποίου ταυτοποιήθηκε και παραδόθηκε μόλις ένα μικρό οστό, υπηρετούσε τον Αύγουστο του 1974 στο 361ο Τάγμα Πεζικού και για τελευταία φορά θεάθηκε στις 15 Αυγούστου 1974 στη διάρκεια του «Αττίλα-2». Το οστό του εντοπίστηκε από τη ΔΕΑ σε μαζικό τάφο που έτυχε σκοπίμου επεμβάσεως στην τοποθεσία Κορνόκηπου κοντά στη Χαλεύκα.

Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ Δημήτριος Τσούκας και Ζαχαρίας Καρδάρας απήχθησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, ο πρώτος στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και ο δεύτερος στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Τα λείψανα τους βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής-Καταδρομέας Νικόλαος Καβροχωριανός  συμμετείχε στην ηρωική αποστολή «Νίκη» των αεροσκαφών Νοράτλας της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της ΠΑ, στη διάρκεια του «Αττίλα-1». Μέρος των λειψάνων του ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Οι Έφεδροι Ανθυπασπιστές Θεοφάνης Λουκάκης και Νικόλαος Τσιγκαρόπουλος έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στη διάρκεια της επικής αντιστάσεως που πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ στην περιοχή του κατεχόμενου σήμερα παλαιού στρατοπέδου της. Οι δύο έφεδροι ανθυπασπιστές τάφηκαν επίσης στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων τους.
Στον προαύλιο χώρο του ΥΠΕΘΑ τα οστά των έξι πεσόντων στρατιωτικών υποδέχτηκαν οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος και ο Κύπριος ομόλογός του Χριστόφορος Φωκαΐδης και το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί μας δείχνουν το δρόμο του χρέους» επισήμανε ο Π.Καμμένος διαβεβαιώνοντας τους συγγενείς των συμμετεχόντων στις επιχειρήσεις της Κύπρου, πεσόντες και μη, ότι θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι ώστε να αποδοθούν όλες οι πρέπουσες τιμές. Παράλληλα ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων «γιατί ως Πολιτεία αργήσαμε πάρα πολύ» όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. Ο ΥΕΘΑ επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. «Δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» επισήμανε, ζητώντας τη συνδρομή των συγγενών των πεσόντων για την ταυτοποίηση όλων των νεκρών.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαίδη χαρακτήρισε «ιερή αυτή την ώρα που οι πεσόντες συναντούν τους συγγενείς τους αλλά και
την ιστορία. Έλληνες και Κύπριοι υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των ηρώων», ενώ από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους πεσόντες που υπερασπίσθηκαν Θερμοπύλες, επέδωσε τιμητικά διπλώματα και μετάλλια στους συγγενείς τους.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός  Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη και Δημήτρης Ρίζος, της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας, του Ποταμιού ο Φώτιος Σαραντόπουλος, ο Μάριος Γεωργιάδης της Ενώσεως Κεντρώων, οι Δημήτρης Καμμένος και Μάριος Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, ο Ηλίας  Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή, αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου,  εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων – αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας και πλήθος κόσμου.




Λ.Σ.Μ.
http://www.parapolitika.gr/article/340564/me-times-ypodehthike-i-hora-mas-ta-leipsana-ton-6-stratiotikon-poy-eihan-skotothei#.Vp5bTlHuMvU.twitter