15 Ιανουαρίου 2016

ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ! Οι Ρώσοι αρχίζουν να νοσταλγούν τον Στάλιν

Τι πιστεύουν οι Ρώσοι σήμερα για τον μπολσεβίκο που διαδέχθηκε τον Λένιν στο τιμόνι της χώρας;

Η ρωσική κοινή γνώμη βελτιώνει σταδιακά την άποψή της για τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, τον Σοβιετικό ηγέτη που κυβέρνησε την χώρα από το 1929 μέχρι το 1953 και διαδέχθηκε τον Λένιν, παρά το ότι ο τελευταίος σε γράμμα προς το Κομμουνιστικό Κόμμα, λίγο πριν τον θάνατό του («Διαθήκη του Λένιν»), είχε χαρακτηρίσει τον Στάλιν ως «δύστροπο απέναντι στους συντρόφους».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο από το ανεξάρτητο κέντρο δημοσκοπήσεων Levada Center, το 34% των Ρώσων πολιτών θεωρεί ότι ο Στάλιν οδήγησε την Σοβιετική Ένωση σε νίκη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα που αντισταθμίζει τα «λάθη» του ηγέτη κατά την εποχή της Μεγάλης Εκκαθάρισης(1936-1938), μια περίοδο σκληρής καταστολής, που περιελάμβανε διαγραφές, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις και δολοφονίες τόσο εναντίον πολλών κομμουνιστών που διαφωνούσαν με τις επιλογές και τη νοοτροπία του σταλινισμού, όσο και εναντίον χιλιάδων άλλων πολιτών, ειδικά μειονοτικών ομάδων που θεωρούσε εμπόδιο στο «όραμα» και στην εφαρμογή της πολιτικής του.

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28% το 2007. Επίσης, το 20% των ερωτηθέντων (σε σύγκριση με το 14% το 2007), συμφωνεί ότι ο Στάλιν υπήρξε ένας «σοφός ηγέτης» που οδήγησε την πρώην Σοβιετική Ένωση στην εκβιομηχάνιση και την έκανε μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα.

Το 12% των Ρώσων υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν ηγέτη σαν τον Στάλιν «για να αποκαταστήσει την τάξη» και θεωρεί ότι αυτό το άτομο θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα.

Το 21% των Ρώσων απάντησε ότι ο Στάλιν ήταν «σκληρός και απάνθρωπος τύραννος υπεύθυνος για τους θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων» ενώ σε δημοσκόπηση του 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29%.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ρωσία έκανε έκκληση στην κυβέρνηση Πούτιν να μετονομαστεί η πόλη Βόλγκογκραντ σε Στάλινγκραντ, όπως λεγόταν και στο παρελθόν, καθώς και μια πλατεία στην Μόσχα να πάρει το όνομα του πρώην ηγέτη αλλά και ένα μνημείο να στηθεί προς τιμήν του στη ρωσική πρωτεύουσα. Το Κρεμλίνο απάντησε αρνητικά στην σχετική πρόταση.

Εύα Παυλάτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ