13 Ιανουαρίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Επιμένει ο Σκουρλέτης να παίζει με τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων-Αδιέξοδο στη συνάντηση με τους Καναδούς

Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση - Ο υπουργός έθεσε ως απαράβατο όρο για να ξεκινήσει ο διάλογος να πάρει πίσω η εταιρεία την απόφαση της αναστολής εργασιών

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη και του επικεφαλής της  Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ως απαράβατο όρο για να ξεκινήσει ο διάλογος με την εταιρεία η Eldorado Gold να πάρει πίσω την απόφασή της αναστολή εργασιών στις Σκουριές.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε σε καθεστώς εκβιασμών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος επιβεβαιώνοντας το συγκρουσιακό κλίμα που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δυο πλευρών.

«Κάλεσα τον κ. Ράιτ  να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες και νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους τους επενδύτες και όχι μια αποικία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «με ευθύνη της Eldorado έχει δημιουργηθεί ένα πολύ βαρύ κλίμα».

«Τους είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ μιας επενδυτικής εταιρείας και του δημοσίου. Αυτό λύνεται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο κ. Ράιτ, εξερχόμενος της συνάντησης είπε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ξεκίνησε ένας διάλογος. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πολίτικη, άλλα ήρθαμε ως επενδύτες».

Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση που κράτησαν οι Καναδοί χθες, τονίζοντας πως «μπήκαν στα χωράφια της πολιτικής» και αυτό «βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του Περιβάλλοντος και τς θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι λίγες ώρες νωρίτερα από τη συνάντησή του με τον κ. Ράιτ, ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε κατηγορήσει την Eldorado Gold για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας».

«Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρώτη ερώτηση που θα θέσει στον κ. Ράιτ θα είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος μετά το πέρας της συνάντησης



Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράιτ, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους και από το πρωί της Τετάρτης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο στην οδό Μεσογείων.

Ο μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής εκφράζουν τη στήριξή τους στους Καναδούς



Σημειώνεται ακόμη ότι το πρωί της Τετάρτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες τάχθηκαν στις δηλώσεις τους υπέρ της συνέχισης της δραστηριότητας της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα.