23 Ιανουαρίου 2016

Νταβός: Ανησυχία για τη ζωή χωρίς την Μέρκελ

Ένας κόσμος όπου η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είναι πλέον η καγκελάριος της Γερμανίας αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που είναι δύσκολο να υπολογιστεί σύμφωνα με κορυφαίους επιχειρηματίες αναφέρει το Bloomberg.

Σε κλειστές συναντήσεις στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η προοπτική η κυρία Μέρκελ να εκδιωχθεί από την εξουσία στη Γερμανία, εξαιτίας της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που ακολουθεί, αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή, συζητήθηκε εκτενώς.

Αν και οι επικρίσεις εναντίον της στη Γερμανία δεν έχουν φθάσει έως και αυτό το σημείο, οι επιχειρηματίες φαίνεται ότι προσπαθούν να εκτιμήσουν πως θα είναι το τέλος μίας 10ετίας όπου η Μέρκελ ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο.

«Δεν υπάρχει κανείς να την αντικαταστήσει», δηλώνει ο Ian Bremmer, πρόεδρος του think tank Eurasia Group και προσθέτει «αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος – έκπληξη του έτους».

Ο προβληματισμός για την κυρία Μέρκελ καταφθάνει σε μία περίοδο όπου οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τις δυνάμεις που αναστατώνουν τα πολιτικά πεπραγμένα ανά την υφήλιο. Οι συμμετέχοντες στο Νταβός δαπάνησαν πολλές ώρες εξετάζοντας εάν θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά ή όχι τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην Ευρώπη, η προσφυγική κρίση ενισχύει τα λαϊκίστικα κόμματα από την Πολωνία έως την Γαλλία.

Μεγαλύτερη απειλή

Αρκετοί επικεφαλής μεγάλων τραπεζικών ομίλων, εκτίμησαν στο Νταβός ότι η εισροή περισσότερων από ενός εκατ. προσφύγων στην Ευρώπη και τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην κυρία Μέρκελ, αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης απ' ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία για παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.

Με αρκετούς Ευρωπαίους να τονίζουν ότι μένουν μόνο λίγες εβδομάδες πριν βρεθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ μπορεί να εκδιωχθεί φέτος από την εξουσία.

Δεχόμενη πιέσεις από τους συντηρητικούς του δικού της κυβερνητικού συνασπισμού και με την κοινωνία να έχει αλλάξει στάση, μετά και τις σεξουαλικού τύπου επιθέσεις οι οποίες υποστηρίχθηκε ότι έγιναν από ανθρώπους που είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, η κυρία Μέρκελ χάνει την επιρροή της στο εσωτερικό. Αρνείται, όμως, να αλλάξει πολιτική στάση αναφορικά με τους πρόσφυγες.

Πέρυσι, στο Νταβός, η κυρία Μέρκελ προσπαθούσε να πείσει ότι η τρομοκρατία δεν είναι κάτι που αφορά κάποιες χώρες, αλλά όλον τον κόσμο και καλούσε την Ευρώπη να βρει έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισής της.

Φέτος ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής πολιτικής αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Όμως δεν φαίνεται να τον ακούν πολλοί στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ουγγαρία χτίζουν φράχτες και αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε στο Νταβός την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή πολιτική για το θέμα.

Υπάρχουν, πάντως και αυτοί που πιστεύουν απόλυτα την κυρία Μέρκελ. «Ηγέτης είναι αυτός που κάνει το σωστό χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Στους Γερμανούς μπορεί να μην αρέσει ότι οι Σύροι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα τους, αλλά η Μέρκελ είναι μία εκ των ελάχιστων ηγετών που υπάρχουν», εκτιμά ο Bill Browder, επικεφαλής της Hermitage Capital.