07 Ιανουαρίου 2016

Συναίνεση για τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ-Προς μη δημοσιοποίηση τα πόθεν έσχες των υπόχρεων, πλην των βουλευτών!

Κλίμα ευρύτατης συναίνεσης επικρατεί μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) -γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία των συνθηκών συνεννόησης, που επιτρέπουν την επίτευξη της πλειοψηφίας των 4/5, φαίνεται ότι έπαιξε η πρόταση που κατέθεσε άτυπα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους επικεφαλής των κομμάτων και η οποία περιλαμβάνει πρόσωπα τόσο από την Αριστερά όσο και από την Κεντροδεξιά -και συγκεκριμένα ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που συνδέονται με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, η λίστα του κ. Βούτση για την πλήρωση των έξι από τις επτά θέσεις του ΕΣΡ περιλαμβάνει τους:

•    Λαοκράτη Βάσση, συγγραφέα και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς,

•    Ροδόλφο Μορώνη, δημοσιογράφο και πρώην υπηρεσιακό υπουργό,

•    τον ο πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΑ, Γιάννη Τζαννετάκο,

•    τον καθηγητή ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Γιώργο Πλειό,

•    τον δημοσιογράφο Κώστα Αγγελόπουλο,

•    τον καθηγητή επικοινωνίας και πολιτισμού, Βασίλη Καραποστόλη,

•    τη Φάνη Πετραλιά, δημοσιογράφο και γραμματέα μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ,

•    τον καθηγητή διοικητικής επιστήμης και πρώην πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ, Αντώνη Μακρυδημήτρη

•    και τον καθηγητή Ανδρέα Νοταρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βούτσης, εξερχόμενος της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, δήλωσε αισιόδοξος ότι «δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε σε νομοθετική ρύθμιση για το ΕΣΡ».

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες τα κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, για να συμπληρωθεί ο τελικός κατάλογος υποψηφίων που θα τεθεί σε ψηφοφορία, πιθανότατα, την ερχόμενη Πέμπτη.

Εκτός αυτών, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή από 20 έως 24 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει κανονική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης, διευκρινίζοντας ότι οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου δεν θα εξαιρεθούν από τις προωθούμενες διατάξεις.

Πρόσθεσε ότι πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα φθάσει στη Βουλή νομοσχέδιο με διατάξεις του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην χριστουγεννιάτικη ΠΝΠ, καθώς και σχέδιο νόμου για τη δημόσια διοίκηση.

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Προς μη δημοσιοποίηση τα πόθεν έσχες των υπόχρεων, πλην των βουλευτών!

Τον υποχρεωτικό και όχι δειγματοληπτικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» από ένα επίπεδο και πάνω (θέση ευθύνης), αλλά όχι την δημοσιοποίησή τους, προωθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Βούτσης είχε πριν από 15 μέρες περίπου συνάντηση με τους  προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, κατά την οποία προωθείται μια (πιθανότατα) συναινετική λύση. Αυτή είναι να μην αναρτώνται τα «πόθεν έσχες» (ήταν μια απαίτηση της Ένωσης Δικαστών) και αντιθέτως να διεξάγεται πλήρης έλεγχος στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και αργότερα να εκδίδεται μια σχετική έκθεση στις αρμόδιες αρχές.

Σημειωτέον ότι ο υποχρεωτικός έλεγχος δεν θα αφορά το σύνολο των δικαιούχων (πέραν φυσικά των βουλευτών) αλλά θα υπάρξει μια κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον βαθμό που έχει ο κάθε υπόχρεος.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε ότι από το ερχόμενο έτος δεν θα κατατίθεται το σύνολο των πόθεν έσχες στη Βουλή, αλλά θα «σπάσουν» και σε άλλες αρχές. «60.000 πόθεν έσχες κατατέθηκαν φέτος. Χρειάστηκαν clark για να μετακινηθούν», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής χαριτολογώντας, ενώ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά.

«Θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν το ηλεκτρονικό σύστημα, που ήδη διαμορφωθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα είναι ηλεκτρονικά», ξεκαθάρισε ο κ. Βούτσης.

Α. Δ.
http://www.liberal.gr/arthro/27540/oikonomia/2016/pros-mi-dimosiopoiisi-ta-pothen-esches-ton-upochreon-plin-ton-bouleuton.html