15 Ιανουαρίου 2016

«Δόλωμα» για κυβερνοεπιθέσεις η Μπαρ Ρεφαέλι από Παλαιστίνιους χάκερς

Την καλλονή Μπαρ Ρεφαέλι χρησιμοποιούσε σαν «δόλωμα» μία ομάδα χάκερς από τη Λωρίδα της Γάζας για να πλήξει ηλεκτρονικούς λογαριασμούς Ισραηλινών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ομάδα «Molerats» (οι τυφλοπόντικες), η οποία από το 2012 επιτίθεται σε ισραηλινές ιστοσελίδες, ξεκίνησε πρόσφατα να χρησιμοποιεί ένα κακόβουλο λογισμικό για να μπορεί να «εισβάλει» στους λογαριασμούς ισραηλινών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ειδικούς στόχος των χάκερς ήταν ισραηλινές στρατιωτικές βιομηχανίες, πρεσβείες, δημοσιογράφοι, τράπεζες και δημόσιοι οργανισμοί που μέχρι στιγμής δεν έχουν πληγεί.

Πώς δρούσαν, όμως, οι «εγκέφαλοι» των κυβερνοεπιθέσεων; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη των «Molerats» έστελναν στους στόχους τους email με σύνδεσμο που παρέπεμπε σε εικόνες της Μπαρ Ρεφαέλι, αλλά και του Ισραηλινού δεκανέα, Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείτο από τη Χαμάς επί πέντε χρόνια.

Αναλυτικότερα, οι… τυφλοπόντικες «τσιμπούσαν» τους ανυποψίαστους χρήστες με email στο οποίο αναφερόταν πως η Ρεφαέλι θα πρωταγωνιστήσει σε πολεμική κινηματογραφική ταινία.

Μόλις ο χρήστης πατούσε το σύνδεσμο που θεωρητικά θα τον οδηγούσε στο κείμενο, το βίντεο ή τη φωτογραφία ο χάκερ αποκτούσε πρόσβαση στο σύστημα, με αποτέλεσμα να λαμβάνει ευαίσθητες πληροφορίες.

Μπορεί, όπως επισημαίνουν ειδικοί, το λογισμικό να μην είναι ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο, αλλά «έχει στοιχεία που του επιτρέπει να αποφύγει προγράμματα προστασίας του υπολογιστή για ιούς».