24 Ιανουαρίου 2016

Εκδικητικές μεταθέσεις παντού, παρά τις κρίσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Έδιωξαν την προεδρεύουσα του ΚΑΣ επειδή ψήφισε (η απόφαση ήταν ομόφωνη) να μπει σταυρός στην Ροτόντα

Το σκληρό κομματικό κράτος είναι εδώ. Στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Αριστείδης Μπαλτάς και η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη μετέθεσαν εκδικητικά διευθύντρια μιας από τις δύο κορυφαίες αρχαιολογικές διευθύνσεις, επειδή δεν ήταν δικιά τους.
Η πρώτη πολιτική δίωξη είναι γεγονός και η δεύτερη φορά Αριστερά θα συνεχίσει με μετακινήσεις και άλλων διευθυντών, όπως και αρχιφυλάκων, για να βάλει στη θέση τους τα «δικά» της παιδιά. Ανεξαρτήτως των προσόντων τους.
Οι προϊστάμενοι στις διευθύνσεις έχουν κριθεί και τοποθετηθεί σε αυτές από υπηρεσιακά συμβούλια. Καθόλου δεν το έλαβε αυτό υπόψη της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Μετακίνησε την κα Ευγενία Γερούση εν μια νυκτί από την σημαντικότατη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στην ειδική υπηρεσία προβολής και αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, η οποία δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ από τον Οκτώβριο του 2014 οπότε και συστάθηκε. Πρόκειται δηλαδή για μια διεύθυνση-ψυγείο και εν πολλοίς ανύπαρκτη.

Η μετάθεσή της μπορεί να είναι νόμιμη, δεν είναι πάντως σε καμία περίπτωση ηθική. Εξωφρενικά, ο υπουργός και η γ.γ. αγνόησαν κάθε κανόνα δικαίου. Όλα ξεκίνησαν με την κλήση της κας Γερούση σε απολογία πριν από δύο μέρες, για δήθεν διαρροή εγγράφου στο διαδίκτυο. Παρότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη, και πριν καν ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, που διατάχθηκε για λόγους εκφοβισμού, η αρχαιολόγος έμαθε ότι μετακινείται από το σχετικό έγγραφο που της διαβιβάστηκε. Το δίδυμο Μπαλτά-Βλαζάκη δεν θεώρησε αναγκαίο να την ενημερώσει. Πολλώ δε μάλλον να περιμένει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, καθώς όλοι οι άνθρωποι θεωρούνται αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Το σκληρό κομματικό κράτος ετοιμάζεται, με τη σύμπραξη και συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας, να καταλάβει και άλλες θέσεις διευθυντών και αρχιφυλάκων. Με κύριο προσόν την κομματική ταυτότητα. Στο δρόμο που χάραξε ο νεαρός Σχινάς, αναζητούνται ήδη οι έχοντες κομματική διαδρομή ή, έστω, προγόνους που αγωνίστηκαν στην αριστερά- σαφώς όχι για να βλέπουν τους απογόνους τους να το καπηλεύονται.

Η Ευγενία Γερούση έχει άριστη γνώση των κοινοτικών πρωτοκόλλων χρηματοδότησης. Διώκεται σε μια περίοδο που πρέπει να γίνει η προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ. Στο ΥΠΠΟΑ δεν περισσεύει ούτε λεπτό του ευρώ για έργα αναστήλωσης και συντήρησης και τα έργα ΕΣΠΑ είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμα.

Η αφορμή για την πολιτική δίωξη δόθηκε από δημοσίευμα σε ιστοσελίδα στο οποίο παρουσιαζόταν σχέδιο απόφασης για τη Ροτόντα Θεσσαλονίκης, με χειρόγραφη σημείωση και υπογραφή του υπουργού, σχετική με το θέμα της τοποθέτησης σταυρού στο μνημείο. «Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε άμεση συνάρτηση με την αντικεραυνική μελέτη» σημείωνε ο υπουργός. Και η γενική γραμματέας επανελάμβανε τη φράση και έγραφε «συμφωνώ». Όμως, η γ.γ. είχε υποστηρίξει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο οποίο προέδρευε την τοποθέτηση σταυρού. Ενοχλημένη από την αποκάλυψη, βρήκε αφορμή για την πρώτη πολιτική δίωξη στο υπουργείο επί πρωτο-δεύτερης φοράς αριστεράς.

Χωρίς καμιά ένδειξη ότι το έγγραφο, που το είχαν πολλοί υπάλληλοι, διοχετεύθηκε από την Ευγενία Γερούση, διέταξε ΕΔΕ. Πριν να αρχίσει, ο κ. Μπαλτάς κατάφερε την πρώτη «μπαλταδιά» στις δημοκρατικές διαδικασίες (πού το παράξενο; Προφανώς έτσι έκαναν με τους αντικαθεστωτικούς στη Σοβιετική Ένωση). Και ακολουθεί η συριζοποίηση όλου του υπουργείου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Όσο για την αντικαταστάτρια της κας Γερούση στη διεύθυνση, οι πληροφορίες θέλουν να είναι διευθύντρια που έχει τοποθετηθεί επικεφαλής άλλης διεύθυνσης. Θα τις έχει και τις δύο. Χωρίς να διαθέτει τα διπλάσια προσόντα από την αποπεμφθείσα. Τι έχει άραγε να πει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων;

Αντιγόνη Καρατάσου
http://www.liberal.gr/arthro/30017/epikairotita/2016/ekdikitikes-metatheseis-pantou-para-tis-kriseis-ypiresiakon-sumboulion.html