02 Ιανουαρίου 2016

Η χώρα-έκπληξη με τις μεγαλύτερες διαδικτυακές συναλλαγές χρημάτων στον κόσμο

Αν περιμένετε να συναντήσετε μία από τις μεγάλες και πλούσιες χώρες του κόσμου, μάλλον κάνετε λάθος αφού η χώρα με το πιο ανεπτυγμένο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών είναι η... Κένυα

Όσο και αναπάντεχο να μοιάζει, η αλήθεια είναι ότι η χώρα με την πιο διαδεδομένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν είναι μια πλούσια Δυτική χώρα, αλλά μία χώρα της Αφρικής. Η Κένυα σημείωσε φέτος ρεκόρ μετακίνησης χρημάτων μέσω του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων, καθώς μόνο για το 2015 διακινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο ούτε λίγο ούτε πολύ 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής οδηγεί την κούρσα της ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων και φέτος πρόκειται να κάνει ένα νέο ρεκόρ, καθώς το 2014, οι συναλλαγές είχαν φθάσει στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι για φέτος, ο μέσος όρος μεταφορών χρημάτων μέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων έφθασε τα 2,2 δισεκατομμύρια για κάθε μήνα της χρονιάς!

Οι Κενυάτες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να αγοράσουν αγαθά, να πληρώσουν λογαρισμούς και φόρους, να στείλουν και να πάρουν χρήματα. Είναι ο προσφορότερος τρόπος να κάνουν πληρωμές καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.

Η τεράστια ανάπτυξη αυτών των συναλλαγών έχει προσελκύσει στη χώρα και πολλές εταιρίες εξυπηρέτησης ενώ γίνεται μεγάλη  μάχη ανάμεσά τους για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κένυας, οι ηλεκτρονικά εγγεγραμένοι συναλλασόμενοι φθάνουν κοντά στα 30 εκατομμύρια κατοίκους σε ολόκληρη την χώρα, ενώ ο αριθμός των σταθμών εξυπηρέτησης ξεπερνά τα 140.000 σημεία σε όλη την χώρα.