18 Ιανουαρίου 2016

Μοσκοβισί «ξεμπροστιάζει» Κατρούγκαλο για τις αναπηρικές συντάξεις

Έρχεται περαιτέρω μείωση 25% επειδή ο υπουργός Εργασίας δεν έχει στείλει ακόμη προτάσεις για ισοδύναμα

Τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο «καρφώνει» με τις νέες του δηλώσεις ο
Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αφού, όπως αποκάλυψε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση προτάσεις για ισοδύναμα προκειμένου να μην μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις.

Κι όμως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, ο κ. Μοσκοβισί ξεμπρόστιασε ουσιαστικά τον κ. Κατρούγκαλο, λέγοντας πως η Αθήνα δεν έχει στείλει ακόμη προτάσεις για τις αναπηρικές.

Το ζήτημα είναι ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Χουντής, «ο εφαρμοστικός νόμος του τρίτου Μνημονίου προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 25% της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99%, καθιερώνοντας έτσι την αναπηρική σύνταξη στα 270 ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζήτησε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να μη μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις και αν η Κομισιόν θα εξέταζε θετικά τέτοιες προτάσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η Κομισιόν δεν έχει λάβει καμία πρόταση για ισοδύναμα όσον αφορά στο θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι «όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τους τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα ισοδύναμου αποτελέσματος στο πλαίσιο του συστήματος συνταξιοδότησης, σε αντικατάσταση ορισμένων μέτρων...».