18 Ιανουαρίου 2016

Η ΝΔ καταρρίπτει με επιχειρήματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αναποτελεσματικό και φορομπηχτικό

Επισημαίνεται ότι το 76% των μέτρων του τρίτου μνημονίου είναι φόροι και αύξηση εισφορών, ενώ οι μελέτες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ λένε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να βασίζεται κατά 2/3 σε συγκράτηση δαπανών και μόνο κατά το 1/3 σε αύξηση φόρων
Την άποψη ότι το μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των φόρων και των εισφορών είναι λάθος, τεκμηριώνει με επιχειρήματα η ΝΔ επισημαίνοντας ότι όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική η χώρα απειλείται με «παραμονή» σε ύφεση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιεί ότι αν η ύφεση αποδειχθεί μεγαλύτερη των προβλέψεων της κυβέρνησης τότε ο δημοσιονομικός στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% δεν θα επιτευχθεί και κατά συνέπεια θα απαιτηθούν νέοι,πρόσθετοι φόροι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό!

Σε ένα τετρασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα: «Το λάθος μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου είναι βασισμένο σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση φόρων.

«Το 76% των μέτρων του 3ου Προγράμματος αφορά αύξηση φόρων και εισφορών, ενώ το υπόλοιπο αφορά κυρίως περικοπή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων» αναφέρεται στο ενημερωτικό της ΝΔ και επισημαίνεται ως ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας του εν λόγω μείγματος το γεγονός ότι ενώ τον Αύγουστο 2015, στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου (ν. 4336/2015), προβλέπονταν μέτρα απόδοσης 2,5 δις ευρώ για το 2015, στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016 (Πίνακας 3.37, σελ. 123), η απόδοση των μέτρων αυτών είχε «προσγειωθεί» στο 1,5 δις ευρώ. «Εξαιτίας του μείγματος προσαρμογής που επέλεξε η συγκυβέρνηση, η χώρα μας τη διετία 2015-2016, θα έχει και έσοδα και δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης» αναφέρεται ακόμη από τη ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι δεν αμφισβητεί τους στόχους του τρίτου μνημονίου αλλά τα μέσα που επέλεξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την επίτευξή τους. Επιχειρηματολόγωντας, αναφέρεται ότι σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ «το «άριστο» μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να βασίζεται κατά τα 2/3 στη συγκράτηση των δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση των εσόδων. Έτσι, για μια προσαρμογή 100 ευρώ, τουλάχιστον τα 66 θα έπρεπε να προέρχονται από το σκέλος των δαπανών (μείωση μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους, μεταβιβαστικών πληρωμών, επιχορηγήσεων, λοιπών λειτουργικών δαπανών) και τα υπόλοιπα από το σκέλος των εσόδων (αύξηση φόρων, εισφορών)».

Ειδικώς για το ασφαλιστικό, η ΝΔ προειδοποιεί πως «αύξηση των εισφορών όπως προβλέπεται στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, σε έξαρση της φοροδιαφυγής λόγω της σύνδεσης εισφορών-εισοδήματος και στην εξόντωση όσων λαμβάνουν αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ το μήνα».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν συναινεί στο λάθος. Αντιτείνει την ανάγκη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας μέσω των συνενώσεων των ταμείων, εναρμόνισης των εισφορών-παροχών και, αναφορικά με τους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, την ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν με βιώσιμο, αυτοτροφοδοτούμενο τρόπο, οι ασφαλιστικές εισφορές» καταλήγει το κείμενο του πρώτου ενημερωτικού σημειώματος που εξέδωσε η γραμματεία Στρατηγικού Σεδιασμού της ΝΔ μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού σημειώματος της ΝΔ: