11 Ιανουαρίου 2016

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες του Αμπντεσλάμ λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Παρίσι

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ δείχνει χαλαρός, με τα χέρια στις τσέπες να περπατά με φίλο του κοντά στα σύνορα Βελγίου-Γαλλίας μόλις δώδεκα ώρες μετά τις φονικές επιθέσεις
Οι πρώτες εικόνες του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος μαζί με ομάδα φανατικών ισλαμιστών αιματοκύλισε το Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, αφήνοντας πίσω του 130 νεκρούς, κυκλοφόρησαν από το γαλλικό δίκτυο Bfmtv.
Σύμφωνα με αυτές, ο άνδρας, ο οποίος συμμετείχε στις παράλληλες φονικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και ολόκληρη τη Δύση, καταγράφεται να περπατά σε πρατήριο βενζίνης κοντά στα σύνορα Βελγίου-Γαλλίας, λίγες μόνο ώρες από το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ήρεμος, με τα χέρια στις τσέπες ο τρομοκράτης φαίνεται να περιφέρεται άνετος με έναν φίλο του και η συμπεριφορά του δεν αποκαλύπτει σε καμία περίπτωση ότι μόλις δώδεκα ώρες πριν είχε σκορπίσει το θάνατο και τον πανικό στη Γαλλία.

Την ίδια ώρα, σε άλλες εικόνες καταγράφονται οι φίλοι του, Μοχάμεντ Αμρί και Χαμζά Ατού, οι οποίοι τον βοήθησαν να φυγαδευτεί εκτός Γαλλίας μεταφέροντάς τον στο Βέλγιο με το αυτοκίνητό τους.

Μαζί με τους φίλους του παρέμειναν στο σημείο ανεφοδιασμού για δώδεκα λεπτά, ενώ ο Αμπντεσλάμ κυκλοφορεί με ακάλυπτο το πρόσωπο. Λίγη ώρα αργότερα καταγράφεται να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο και να απομακρύνεται, ενώ λέγεται πως οι συνεργοί του τον άφησαν στην περιοχή Λάεκεν. Έκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

Σύμφωνα με το δικηγόρο ενός από τους δύο συνεργούς, οι οποίοι συνελήφθησαν μία ημέρα μετά, οι τρεις τους είχαν κάνει χρήση ινδικής κάνναβης, ενώ είχαν καταφέρει να διαφύγουν της σύλληψης τρεις φορές με τους Γάλλους αστυνομικούς να έχουν σταματήσει το όχημά τους χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien ο Χαμζά Ατού, κατέθεσε ότι οι αστυνομικοί σταμάτησαν τρεις φορές το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν από το Παρίσι με προορισμό τις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο μπλόκο ο Ατού και ένας ακόμα φίλος τους ο Μοχάμεντ Αμρί, που βρίσκονταν στις μπροστινές θέσεις του αυτοκινήτου, ενώ ο Αμπντεσλάμ καθόταν στο πίσω κάθισμα, ερωτήθηκαν από την αστυνομία αν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών.

Οι δύο άνδρες απάντησαν θετικά, λέγοντας ότι είχαν κάνει χρήση χασίς, τότε όπως είπε ο Αμρί «ο αστυνομικός μας είπε ότι δεν είναι καλό, αλλά ότι αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα εκείνη την ημέρα».

Οι τρεις τρομοκράτες, λοιπόν, πήραν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι και το δεύτερο μπλόκο, χωρίς κανένας από τους ένστολους να ελέγξει την ταυτότητά τους.

Στο τρίτο μπλόκο, κοντά στο Καμπρέ της Γαλλίας, οι αστυνομικοί ήλεγξαν τις ταυτότητές τους, ενώ ο Αμπντεσλάμ έδωσε ακόμα και τη διεύθυνσή του στην αστυνομία, λέγοντας πως μένει στο προάστιο Μολενμπέκ.

Λίγες ώρες αργότερα και αφού είχαν περάσει τα βελγικά σύνορα, το αυτοκίνητο των τριών εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο, ενώ ο Ατού και ο Αμρί τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από λίγη ώρα, με τον Αμπντεσλάμ να έχει εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Αμπντεσλάμ είχε στείλει γραπτό μήνυμα στους δύο άνδρες λέγοντάς τους να τον συναντήσουν. Όταν τον βρήκαν ήταν «ανήσυχος, δεν έδειχνε καλά». Ο άνδρας τους απείλησε πως αν δεν τον μετέφεραν στις Βρυξέλλες θα πυροδοτούσε τα εκρηκτικά με τα οποία υποστήριζε ότι ήταν ζωσμένος.

Μάλιστα, για να τους διαβεβαιώσει ότι ήταν αποφασισμένος για όλα, υπερηφανεύτηκε ότι είχε μόλις σκοτώσει με Καλάσνικοφ και ότι ο αδελφός του είχε ανατιναχθεί.

Εντούτοις, σε μία από τις στάσεις που έκαναν οι τρεις τους για ανεφοδιασμό, ο Αμπντεσλάμ βγήκε από την τουαλέτα με ανοιχτό το μπουφάν του που αποκάλυπτε ότι δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Λήψεις από το κλειστό κύκλωμα σε πρατήριο βενζίνης στα σύνορα Βελγίου-Γαλλίας




Οι φίλοι του Αμπντεσλάμ που τον βοήθησαν να διαφύγει της σύλληψης