03 Ιανουαρίου 2016

ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΓΙΔΙΑ! Οι μειώσεις στις συντάξεις από το νόμο που φέρνει ο Κατρούγκαλος στη Βουλή

Νέες περικοπές στις συντάξεις έρχονται άμεσα καθώς στην δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2016 θα ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος – πλαίσιο που θα καταθέσει ο Γ. Κατρούγκαλος για το Ασφαλιστικό μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ξεχάστε τις σημερινές συντάξεις που παίρνετε, και κυρίως τις επικουρικές, ενώ το σημερινό ύψος των συντάξεων δεν θα το δουν ούτε στα όνειρα τους όσοι πρόκειται να βγουν στη σύνταξη. Και όλα αυτά εξαιτίας του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και για αυτό μόνο εορταστικό κλίμα δεν επικρατεί τόσο στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ημερησία το νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει μειώσεις 665 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις, 223 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη για το ΕΚΑΣ και 87 εκατ. ευρώ από τα εφάπαξ.

Όλες οι αλλαγές στο Συνταξιοδοτικό
- Νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει προτείνει αναπλήρωση έως 65% για 40 έτη ασφάλισης, ενώ οι Θεσμοί ζητούν 50% - 55% για όλες τις νέες συνταξιοδοτήσεις

- Τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με τους ενιαίους συντελεστές ώστε να «απορροφηθούν» οι περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ

- Σχετική μελέτη θα παραδώσει στις 5 Ιανουαρίου στον Γ. Κατρούγκαλο ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε με επικεφαλής τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκο

- Κλιμακωτές μειώσεις, ανάλογα με το καταβαλλόμενο ποσό, στις επικουρικές συντάξεις (έχουν κατατεθεί εναλλακτικά σενάρια μειώσεων από 8% έως και 20%, ανάλογα με το αν θα αυξηθούν ή όχι οι εισφορές και αν θα διασωθούν καταβαλλόμενα ποσά έως 110 ευρώ ή 170 ευρώ), στα εφάπαξ (-10%) και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων (έως 30%)

- Το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των ενοποιήσεων των Ταμείων και των περιουσιών τους (περιλαμβανομένων όσων κοινωνικών ή άλλων πόρων «διασωθούν»)

- Ενιαία ποσοστά ασφαλίστρων για τις συντάξεις και τον κλάδο ασθενείας

- Τις προϋποθέσεις χορήγησης της εγγυημένης εθνικής σύνταξης (ο ισχύον νόμος 3863/10 προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της βασικής σύνταξης στους ανασφάλιστους και σε όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης)

- Την περικοπή 70.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων (από τον ερχόμενο Μάρτιο) με προοπτική «ενσωμάτωσης» του Επιδόματος στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε συνδυασμό με την αναμόρφωση όλων των προνοιακών παροχών απ’ όπου η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει 900 εκατ. ευρώ

Πηγή Ημερησία