13 Ιανουαρίου 2016

Ε ΒΕΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΤΡΩΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ! Πληρώθηκαν «με το παραπάνω» τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ

Του Κωστή Πλάντζου

Κύματα ενθουσιασμού σκόρπισαν στο υπουργείο Οικονομικών τα προσωρινά στοιχεία των εισπράξεων Δεκεμβρίου, που δείχνουν εντυπωσιακή (έως και ... απίστευτη) αύξηση στα φορολογικά έσοδα έναντι του 2014. Στην πλατεία Συντάγματος μάλιστα μιλούν για πρωτοφανή υπέρβαση εισπράξεων στο δωδεκάμηνο του 2015, της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία αυτά έρχονται ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά μία νέα δύσκολη διαπραγμάτευση, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία το οικονομικό επιτελείο πως έτσι θα «μαλακώσουν» οι δανειστές ως προς τις πιέσεις τους για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Τα φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο παρουσίασαν αύξηση πολύ πάνω από 10%, καθώς εισπράχθηκαν 595 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ο αναθεωρημένος στόχος για το 12μηνο του 2015 ήταν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 49,5 δισ. ευρώ (χωρίς τα 3,6 δισ. από τα ANFA's που αναμένει η κυβέρνηση από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες), τελικώς τα έσοδα ανήλθαν σε ... 51,406 δισ. ευρώ! Καταγράφεται δηλαδή υπέρβαση (σε ταμειακή βάση τουλάχιστον) ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η «έκπληξη» στην πορεία των εσόδων οφείλεται στην υψηλή εισπραξιμότητα φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, στους ελέγχους για τον ΦΠΑ που αποκάλυψαν και τις ταμειακές μηχανές «μαϊμού» που χρησιμοποιούσαν ξενοδοχεία και εστιατόρια κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην απόδοση όλων των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον η υπερείσπραξη αποδίδεται και στην αύξηση των πωλήσεων ΙΧ αλλά και στην αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου τον μήνα Δεκέμβριο.

Επιπλέον ώθηση στα φορολογικά έσοδα, όπως λέγεται στην Καραγιώργη Σερβίας, έχει δώσει και η ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, καθώς πλέον ελάχιστοι είναι οι φορολογούμενοι που καθυστερούν τις δόσεις τους, λόγω του φόβου τους των συνεπειών σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης.​

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/267122-plirothikan-%C2%ABme-to-parapano%C2%BB-teli-kikloforias-kai-enfia