22 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΤΟΗΤΟΙ! Η «Αυγή» βλέπει συμφωνία Σόιμπλε-Τσίπρα και τα κομματόσκυλα του ΑΠΕ βλέπουν αποθέωση Τσίπρα από το διεθνή τύπο!

Ευφυολόγημα χαρακτηρίζει το «ηλίθιε» η εφημερίδα που αναφέρεται στο πόσο κοντά έχουν έρθει Αθήνα-Βερολίνο, λόγω προσφυγικού-ΑΠΕ: Εγκωμιαστικά σχόλια στον διεθνή τύπο για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός

Κανείς στον ελληνικό Τύπο δεν δικαιολογεί σήμερα τον κ. Σόιμπλε για την άκομψη φράση που χρησιμοποίησε στο χθεσινό φόρουμ στο Νταβός. Κανείς, πλην «Αυγής»!

Η εφημερίδα Αυγή είναι η μόνη σήμερα που μιλάει για ευφυολόγημα από πλευράς του γερμανού υπουργού Οικονομικών και μάλιστα «ευφυολόγημα που επέλεξε για να μην επαναλάβει το κουραστικό "κάντε τα μαθήματά σας"»!

Παράλληλα, τόσο στο κεντρικό της άρθρο, όσο και στο ρεπορτάζ από το Νταβός, η εφημερίδα μιλάει για το πόσο κοντά έχει φέρει η προσφυγική κρίση τη Γερμανία και την Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα της κυρίας Μέρκελ ουσιαστικά τη μόνη σύμμαχό μας.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρει ότι Αθήνα και Βερολίνο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή κάνοντας ειδική αναφορά στο πηγαδάκι μεταξύ Σόιμπλε και Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε μετά το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν. Εκεί συμφώνησαν να ανοίξουν απευθείας γραμμή επικοιωνίας για το προσφυγικό αλλά και για το ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης η εφημερίδα αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα και στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Κι όμως, κάτι ενώνει Σόιμπλε - Τσίπρα»:

Γιατί μετά το στρογγυλό τραπέζι για το "Μέλλον της Ευρώπης" στο Νταβός δύο από τους συμμετέχοντες συνέχισαν τη συζήτηση; Τι παραπάνω είχαν να πουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι κατά κανόνα διαφωνούν και το δείχνουν και δημόσια; Πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ, η συνομιλία ήταν τετ α τετ. Πλην όμως, υπάρχει μια βάσιμη ερμηνεία ότι έχουν ένα κοινό ζόρι που μπορεί να τους ενώνει, σχεδόν όσο τους διχάζει το αιώνιο "αγκάθι" του ελληνικού προγράμματος.

Κι αυτό το ζόρι είναι το προσφυγικό. Ένα ζήτημα που διχάζει βαθιά τη Γερμανία και απειλεί να γκρεμίσει τη μέχρι πρότινος πανίσχυρη Άνγκελα Μέρκελ. Αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά το βίντεο από τη συζήτηση στο Νταβός, ξεχνώντας προς στιγμήν την οικονομική κρίση, θα δει ότι επανειλημμένα ο Τσίπρας ζητούσε την αλληλεγγύη όλων των εταίρων για τις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα) αλλά και τελικού προορισμού (Γερμανία) των προσφύγων. Οι διατυπώσεις που χρησιμοποιούσε για το ίδιο θέμα ο Σόιμπλε ήταν ανάλογες. "Όχι στην Ευρώπη α λα καρτ" έλεγε ο Τσίπρας, "ναι σε μια συμμαχία των προθύμων" πρόσθετε ο Σόιμπλε.

Προφανώς δεν γεννήθηκε μια μεγάλη αγάπη στο Νταβός. Και οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στην αξιολόγηση της διαχείρισης της ευρωκρίσης παραμένουν. Οι ιδέες του Τσίπρα για μια άλλου τύπου οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, που να προωθεί την ανάπτυξη και στις χώρες που στενάζουν κάτω από τη μέγγενη της λιτότητας, δεν αρέσουν καθόλου στον Σόιμπλε, που επιμένει στην πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

"It is the implementation, stupid" ήταν το... ευφυολόγημα που επέλεξε ο Σόιμπλε, με το στεγνό σουαβικό χιούμορ του, για να μην επαναλάβει το "κουραστικό" -παραλίγο να αναδειχθεί σε χειρότερη έκφραση του 2015 στη Γερμανία- "κάντε τα μαθήματά σας". Όμως για πρώτη φορά Τσίπρας και Σόιμπλε είπαν την ίδια ατάκα: "Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης". Έως τώρα το ζητούσε μόνο η Ελλάδα - και ο γερμανικός Τύπος κάγχαζε -και κάποιοι το έκαναν και χθες- ότι "θέλετε απλώς περισσότερα λεφτά". Τώρα το ζητάει και η Γερμανία, που βλέπει ότι ένα προς ένα τα σύνορα κλείνουν γύρω της και αυξάνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της να κάνει το ίδιο. Ίσως τελικά αυτή η προσφυγική κρίση να φέρει πιο κοντά αυτούς που δίχασε τόσο βαθιά η οικονομική.

ΑΠΕ: Εγκωμιαστικά σχόλια στον διεθνή τύπο για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός

Με εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχεται ο διεθνής τύπος τις επαφές και τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός με εξαίρεση τις γερμανικές εφημερίδες Bild και Die Welt που ανήκουν στο συγκρότημα Axel Springer.

Μεγάλη δημοσιότητα δίνεται στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στις παρεμβάσεις του στην συζήτηση για «το Μέλλον της Ευρώπης» στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Τσίπρα οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«ΤΟ ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για "σημαντική" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει το Reuters και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον όμως εφόσον γίνει "σημαντική" ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters

Ήταν μια «καλή συνάντηση», σύμφωνα με κάποια πηγή που έχει εσωτερική πληροφόρηση, γράφει η Guardian για την συνάντηση Τσίπρα ?Λαγκάρντ. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς», γράφει η εφημερίδα και παραθέτει τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε  κάνουν λόγο για "ντροπή" στα σύνορα της Ευρώπης», γράφει το Spiegel και υπογραμμίζει πως ενώ ο Β. Σόιμπλε και η ελληνική κυβέρνηση σπανίως συμφωνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια συζήτησης για το «Μέλλον της Ευρώπης» στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας, υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε ένα σημείο: ότι στα σύνορα της Ευρώπης μέχρι σήμερα πνίγονται πρόσφυγες, αποτελεί «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα ή χώρες υποδοχής, όπως η Γερμανία, γράφει το περιοδικό και επισημαίνει πως σε άλλα θέματα η αρμονία ήταν λιγότερο εμφανής.